بازنمایی منظر و سیمای کالبدی شهر تهران در سینمای معاصر ایران

پیام:
چکیده:
آثار سینمایی در زمره ی تولیدات اجتماعی اند و با مطالعه ی آن ها می توان به عناصر جدیدی از حیات فرهنگی و اجتماعی در هر جامعه دست یافت. در این مقاله هدف اصلی- با توجه به آنکه شهر بستر اصلی تجلی حیات فرهنگی و اجتماعی در عصر مدرن است- چگونگی بازنمایی عناصر شهری در آثار سینمایی معاصر چهار کارگردان مولف ایرانی است. (با تمرکز بر سیما و منظر کلان شهر تهران به عنوان شهری که در حال تجربه ی گونه ای از حیات مدنی در دل خود است). بدین منظور، به نشانه شناسی سکانس های شهری در چهار فیلم «سنتوری» اثر داریوش مهرجویی، «زیر پوست شهر» اثر رخشان بنی اعتماد، «شهر زیبا» اثر اصغر فرهادی و «خانه ای روی آب» اثر بهمن فرمان آرا، متاثر از جان فیسک؛ پرداخته و با استفاده از مفاهیم بازنمایی میشل فوکو و استوارت هال و سیمای شهری کوین لینچ، به این نتیجه دست یافتیم که کارگردانان در بازنمایی عناصر شهری به نمایش همان عناصر پنج گانه ی سیمای شهر از دیدگاه لینچ که همانا راه، لبه، نشانه، گره و محله هستند، می پردازند. این امر از آنجایی که سیمای شهر تصویری حک شده در ذهن کاربران فضای شهری است که خاطره ی جمعی می آفریند؛ قابل توجیه است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
65
لینک کوتاه:
magiran.com/p1404257 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!