از جامعه متن به جامعه مرجع: خوانش دوشه ای از داستان ترس و لرز غلامحسین ساعدی

پیام:
چکیده:
نقد جامعه شناختی پیوستگی های موجود بین ادبیات و بافت اجتماعی را مورد مطالعه قرار می دهد. این رویکرد نقادانه که در سال های 1960 شکل مدونی به خود گرفت، در صدد این است که واقعیت اجتماعی را از خلال متن ادبی نشان دهد. تا به امروز، در حوزه ی نقد جامعه شناختی ادبیات، چشم اندازهای متعدد و رویکردهای متنوعی وجود داشته است، از آن میان نظریه ی کلود دوشه، که بیش از سایر بیش از سایر خرده نظریه ها معطوف به مطالعه ساختار متن است. از نظر دوشه، نقد جامعه شناختی نوعی تحلیل جامعه-معناشناختی متن ادبی است که هدفی جز بازشناخت جامعه ی خاستگاه اثر ندارد. ادبیات معاصر ایران که تغییرات تاریخی-اجتماعی متعددی را از سر گذرانده، محصول قلم نویسندگانی است که عموما به خلق آثاری ملهم از واقعیت اجتماعی پرداخته اند. غلامحسین ساعدی یکی از این نویسندگان معاصر است که بخش قابل توجهی از آثارش برگرفته از واقعیت های شرایط اجتماعی-سیاسی تاریخ معاصر ایران است. مقاله ی حاضر درنظر دارد با استفاده از نظریه ی جامعه متن کلود دوشه به بررسی ژرف ساخت های اجتماعی متن ترس و لرز اثر غلامحسین ساعدی بپردازد. همچنین با تکیه بر مفاهیم تحلیلی خوانش دوشه ای نظیر جامعه ی مرجع و جامعه نگار، برآنیم تا مختصات جامعه ی واقعی نویسنده را از متن استخراج کرده و به توجیه استراتژی های زیبایی شناختی، مضمونی و صوری نویسنده در متن بپردازیم.
زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 82
لینک کوتاه:
magiran.com/p1434861 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!