بررسی تاثیر رانت دولتی و انحصارات اقتصادی بر سرمایه اجتماعی در ایران(1368 - 1384)

پیام:
چکیده:
اغلب کشورهای دارای منابع طبیعی، از درآمدهای مستقل از مالیات در جامعه برخوردار ند. برخورداری دولت از درآمدهای سرشار ناشی از صدور منابع طبیعی، تمایل برای بهره برداری از این منابع را بالا برده و در نتیجه با ایجاد انحصارات، کنترل حوزه های اقتصادی و ایجاد شبکه های حامی- پیرو تمایل به رانت جویی افزایش می یابد. این مهم نیز می تواند تاثیرات سوئی را بر سرمایه اجتماعی وارد نماید و در نتیجه گسترش شبکه های عمودی به جای افقی، تضعیف هنجارها و اعتماد اجتماعی را موجب گردد. این پژوهش به صورت توصیفی – تبیینی تلاش می کند تاثیر رانت نفتی بر سرمایه اجتماعی در ایران بین سال های 1368 تا 1384 را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. مقاله بر این باور است که افزایش و تشدید انحصارات دولتی، سرمایه اجتماعی را دچار ضعف و اختلال می کند به گونه ای که این امر در کوتاه مدت عامل بروز فساد گسترده دولتی و اجتماعی و در درازمدت زمینه ساز آنومی اجتماعی می گردد. لذا اگر حفظ مالکیت خصوصی، توزیع عادلانه فرصت ها، برابری همگان در مقابل قانون، تشویق به مشارکت و در نهایت مبارزه با فساد مورد توجه قرار نگیرد، دستیابی به توسعه، امکان پذیر نخواهد بود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
121
لینک کوتاه:
magiran.com/p1469057 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!