نگاهی به کارکردهای پیشوند «فرو» و «فرود» در شاهنامه فردوسی

پیام:
چکیده:
یکی از انواع تک واژهای وابسته، پیشوند اشتقاقی «فرو» و «فرود» است که هم در ساخت افعال پیشوندی و هم در ساخت واژه هایی چون قید و صفت، کاربردهای بسیاری دارند. نگارنده در این مقاله، به بررسی کارکردهای معناشناسانه این دو پیشوند در شاهنامه و نقش آن ها در واژه سازی ها و واژه گزینی های فردوسی می پردازد. نتایج حاصل از این پژوهش، نشان می دهد که فردوسی، ضمن بهره گیری از این پیشوند مطابق آن چه می توان آن را سبک دوره ای نامید، کوشیده است تا علاوه بر نهایت بهره گیری از این امکان زبانی، معانی گوناگون حاصل از توان معناسازی این پیشوند ها را نیز، مد نظر داشته باشد، به گونه ای که از مجموع تعداد واژه های ساخته شده با این پیشوندها که در فرهنگ های لغت ضبط شده، تقریبا نزدیک به نیمی از آن ها در شاهنامه فردوسی نیز به کار رفته است. از دیگر نتایج قابل توجه این مقاله، مقایسه ابیات مربوط به سخن دقیقی در بخش پادشاهی گشتاسپ و شاهنامه فردوسی در به کارگیری این دو پیشوند با یک دیگر است، به این ترتیب که در مقام مقایسه، فردوسی بیش از دوبرابر دقیقی از پیشوند «فرو» بهره برده است، در حالی که دقیقی در کاربرد پیشوند «فرود» حدود چهار و نیم برابر فردوسی از این پیشوند، استفاده کرده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 110
لینک کوتاه:
magiran.com/p1497752 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!