جهانی شدن، نوسازی و سیاست های جمعیتی در ایران (قبل از انقلاب، از سال 1342 تا 1355)

چکیده:
هدف اصلی پژوهش حاضر «بررسی جامعه شناختی تاثیرات جهانی شدن از طریق شناخت تحول پارادایم های توسعه، به خصوص رویکرد نوسازی و تاثیر آن بر اتخاذ سیاست های جمعیتی در ایران»، قبل از انقلاب اسلامی و در خلال سال های 1342 تا پیروزی انقلاب اسلامی است. روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای بوده و با استفاده از متدهای کمی و کیفی، متناسب با بخش های مختلف پژوهش، به بررسی و مطالعه سیاست های جمعیتی پرداخته شده است. پژوهش حاضر چگونگی ورود ایران به چرخه نظام جهانی و هم چنین سلطه گفتمان های توسعه یافته (مرکز) را به عنوان پارادایم های غالب بر فضای کشورهای توسعه نیافته به تصویر کشیده و نشان می دهد که در فاصله سال های 1342 تا 1355 در ایران قبل از انقلاب، زمامداران وقت (پهلوی دوم) چگونه با توجه به شرایط قرارگرفته در وضعیت یک کشور توسعه نیافته، با استفاده از پارادایم مسلط «نوسازی»، به اجرای سیاست کاهش جمعیت با بهره گیری از نظریه «انتقال جمعیتی» اقدام کرده و متاثر از همین اقدامات، زمینه را برای تغییر در ساختار جمعیت و در نتیجه کاهش رشد جمعیت در ایران، بین سال های 1342 تا 1355، از حدود 2/3 درصد به میزان 6/2 درصد، فراهم کردند.
زبان:
فارسی
صفحات:
85 تا 127
لینک کوتاه:
magiran.com/p1504788 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!