زمینه و هدف
ارزیابی عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی از طرف دانشجویان برای ارتقای عملکرد دانشکده دندانپزشکی بسیار مهم است. برای این منظور نیاز به ابزار روا و پایا وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر تهیه و رواسازی پرسشنامه ارزیابی هیات علمی توسط دانشجویان بود.
روش بررسی
در مرحله اول ویژگی های استاد ایده آل بر اساس دیدگاه های گروهی پانزده نفره از استادان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی با استفاده از روش گروه اسمی (Nominal group technique) به دست آمد. از مجموع این ویژگی ها و پرسش نامه های به کارگرفته شده در مقالات مشابه و معتبر و حذف موارد مشترک، پرسش نامه ای تهیه شد که در مراحل بعدی با محاسبه شاخص اعتبار محتوا Content Validity Index (CVI)، نسبت اعتبار محتواContent Validity Ratio (CVR) و ضریب آلفا کرونباخ مورد سنجش روایی و پایایی قرار گرفت.
یافته ها
پرسشنامه ابتدایی شامل 94 ویژگی و چهار درون مایه به شرح زیر بود: درون مایه اخلاق، درون مایه توانایی علمی، درون مایه توانایی عملی و درون مایه مدیریت. در مرحله تعیین CVR تعداد 23 ویژگی که 33/0CVR< داشتند و در مرحله تعیین CVI، تعداد بیست ویژگی دیگر که 79/0CVI< داشتند، حذف شدند. پایایی کلی این پرسشنامه حاوی 54 ویژگی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ معادل 96/0 به دست آمد.
نتیجه گیری
با توجه به آشنایی گروه متخصص طراح پرسشنامه به جنبه های مختلف عملکرد آموزشی هیات علمی، به کارگیری روش های مختلف تایید روایی و پایایی و همچنین توجه به فرهنگ بومی، این ابزار را می توان برای انجام مطالعات در بسترهای مشابه در ایران مورد استفاده قرار داد.