بررسی فیلوژنی ژنوتیپ های نخود ایکاردا با توده بومی بیونیچ (Bivanij) غرب ایران

چکیده:
با وجود اینکه ایران یکی از خاستگاهای عمده نخود (Cicer arietinum L.) در دنیا به شمار می آید، اطلاعات اندکی از ساختار تنوع ژنتیکی این گیاه در ایران موجود است. در این تحقیق، تنوع ژنتیکی 18 ژنوتیپ نخود اصلاح شده و مورد کشت و کار در غرب ایران با استفاده از نشانگر تصادفی RAPD مورد مطالعه قرار گرفتند. از میان 18 آغازگری که در مطالعه به کار رفتند، 17 آغازگر (آغازگر OPM-05 قطعه ای تولید نکرد) در مجموع 208 قطعه DNAی واضح و قابل امتیازدهی تکثیر نمودند. از مجموع کل تعداد باندهای حاصل، تعداد 201 باند چندشکل (66/96%) بودند. متوسط تعداد بانددهی به ازای هر آغازگر2/12 باند بود. تجزیه خوشه ایداده ها براساس ضریب تشابه دایس (Dice) و به روش UPGMA (ضریب همبستگی کوفنتیک؛ 98/0= r) ژنوتیپ های نخود را به شش گروه تقسیم نمود. بر مبنای دندروگرام حاصل، بیشترین فاصله ژنتیکی بین رقم بومی و خوشه ششم به دست آمد. قرارگرفتن بخش وسیعی از ژنوتیپ ها در داخل یک گروه، بیانگر این نکته است که با وجود عدم حضور ژنوتیپ های تکراری در این ژرم پلاسم، اکثر ژنوتیپ ها شباهت ژنتیکی بسیار بالایی با یکدیگر نشان می دهند. همچنین گروه بندی توده ی محلی بیونیچ در بزرگترین خوشه می تواند احتمالا بیانگر این موضوع باشد که ژنوتیپ های اصلاح شده ی ایکاردا از یک توده ی بومی غرب ایران منشا گرفته باشند. نتایج این مطالعه می تواند در جلوگیری از آسیب پذیری ژرم پلاسم نخود زراعی، افزایش تنوع ژنتیکی و مستندسازی ژرم پلاسم نخود مفید فایده باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
9
لینک کوتاه:
magiran.com/p1527946 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!