بررسی ارتباط بین عامل مدیریت پوشش در معادله جهانی فرسایش با شاخص های گیاهی در اراضی شیب دار لسی (مطالعه موردی: مزرعه گندم در حوضه توشن)

چکیده:
سابقه و هدف
میزان فرسایش در استان گلستان به علت موقعیت جغرافیایی، اقلیمی و تخریب منابع دارای نرخ بالایی می باشد. یکی از اولویت ها در جلوگیری از پدیده مخرب فرسایش، تعیین یک روش مناسب جهت اندازه گیری میزان فرسایش پذیری خاک هاست. یکی از مهمترین روش های محاسبه فرسایش خاک، معادله ویشمایر و اسمیت (1978) است که به فرمول جهانی فرسایش خاک معروف می باشد. در این معادله مدیریت پوشش گیاهی(C) یکی از عوامل شش گانه موثر در فرسایش است که اندازه گیری آن به سادگی امکان پذیر نمی باشد. یکی از روش های پرکاربرد جهت برآورد این شاخص، استفاده از تصاویر ماهواره ای می باشد. محققان روش های زیادی را برای ارزیابی فاکتور مدیریت پوشش گیاهی با استفاده از NDVI برای ارزیابی هدر رفت خاک به روش USLE ارائه دادند (لین و همکاران ، ؛ 1999؛ دی جونگ ، 2002). این روش ها از مدل رگرسیونی برای ایجاد آنالیز همبستگی بین مقدار فاکتور C اندازه گیری شده در مزرعه استفاده می کند. لذا در این تحقیق تلاش شد شاخص های مربوطه از تصاویر ماهواره ای در زمان های مختلف رشد محصول زراعی عمده استان استخراج و ارتباط آن با میزان فرسایش واقعی بدست آمده در مزرعه بدست آید.
مواد و روش ها
برآورد عامل C، در 6 زمان متوالی به کمک شبیه ساز باران در دو شدت بارش 32 و 105 میلی متر بر ساعت، در زمان تداوم 20 دقیقه اندازه گیری شد. عامل مدیریت پوشش گیاهی به روش CSERL نیز محاسبه و شاخص های گیاهی NDVI و SAVI با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 مربوط به 6 زمان موردنظر به کمک نرم افزارERDAS IMAGIN 2011 بدست آمد. سپس ارتباط رگرسیونی بین فاکتور CSERL و شاخص های گیاهی NDVI و SAVI با استفاده از نرم افزار Excel بدست آمد و ضریب تبیین تعدیل شده، ضریب تبیین رگرسیون و همبستگی بدست آمده توسط نرم افزار SAS بعنوان شاخص ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها
با توجه به نتایج، شاخص NDVI (76/0= R2) در مقایسه با شاخص SAVI (54/0= R2) به منظور پیش بینی فاکتور CSERL توسط تصاویر ماهواره لندست 8 مناسب تر به نظر می رسد. شاخص های پوشش گیاهی به دست آمده توسط تصاویر ماهواره ای با عامل C به دست آمده از شدت بارش بالاتر ارتباط بیشتری داشت. همچنین با بررسی روند تغییرات فاکتور CSERL طی 6 زمان متوالی در تیمار با شدت بارش 105 میلی متر در ساعت در زمان تداوم 20 دقیقه مشاهده شد که این فاکتور در ماه دی و خرداد به ترتیب برابر با 16/0 و 03/0 شد.
نتیجه گیری
در این تحقیق مشاهده شد که رابطه معنی داری بین عامل C و شاخص NDVI (76/0= R2) در سطح احتمال 99 درصد وجود دارد. بر اساس نتایج شاخص NDVI بهترین برآورد را با فاکتور CSERL در شدت بارش 105 میلی متر بر ساعت داشت و بنابراین به عنوان روشی با دقت مناسب پیشنهاد می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
307 تا 311
لینک کوتاه:
magiran.com/p1564969 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!