ایمنی فرهنگی مادری: شواهدی از ماماها و پرستاران در بستر چندفرهنگی ایران

چکیده:
زمینه و هدف
اهمیت سنت، فرهنگ، اخلاق و معنویت در بارداری و زایمان به خوبی شناخته شده است. ایمنی فرهنگی عبارت از درک مفاهیم، احترام، همدلی، توانمندسازی، تقویت اعتماد به نفس، رعایت حقوق، و عزت نفس افراد می باشد. با توجه به اهمیت ایمنی فرهنگی در ارتقای سلامت مادران، مطالعه حاضر با هدف بررسی دانش، نگرش و عملکرد ماماها و پرستاران در خصوص ملاحظه ایمنی فرهنگی مادران صورت پذیرفته است.
مواد و روش ها
در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی، 104 نفر از ماماها و پرستاران شاغل در بیمارستان های خراسان شمالی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست محقق ساخته مشاهده عملکرد و یک پرسشنامه محقق ساخته سه قسمتی بود که قسمت اول آن شامل اطلاعات دموگرافیک، قسمت دوم بررسی دانش و قسمت سوم مربوط به نگرش ماماها و پرستاران بود. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و آزمون پیرسون و با نرم افزار SPSS 21 و در نظرگرفتن سطح معنی داری کمتر از 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
ملاحظات اخلاقی: پس از بیان اهداف مطالعه و تاکید بر محرمانه ماندن اطلاعات، جمع آوری داده ها به صورت بی نام، رضایت شفاهی نمونه های پژوهش کسب گردید.
یافته ها
میانگین نمره دانش در ماماها و پرستاران 4/32 از حداکثر 10 (نامطلوب)، میانگین نمره نگرش 46/62 از 60 (نسبتا مطلوب) و میانگین نمره عملکرد 101/13 از 150(نسبتا مطلوب) بود. آزمون همبستگی ارتباط معنی داری را بین نمرات دانش، نگرش و عملکرد شرکت کنندگان نشان داد (P<0.05). بین متغیر سن، سابقه کار، وضعیت شغلی، تاهل و خاستگاه اجتماعی با نمره ملاحظه ایمنی فرهنگی ارتباط معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).
نتیجه گیری
اگرچه شرکت کنندگان در این مطالعه از عملکرد نسبتا مطلوبی در خصوص ایمنی فرهنگی برخوردار بودند، اما با توجه به رویکرد جدید سیاست های جمعیتی و تنوع فرهنگی جامعه ایران، برنامه ریزی دقیق آموزشی برای دانشجویان، ماماها، پرستاران و سایر ارائه دهندگان مراقبت سلامت در خصوص ایمنی فرهنگی پیشنهاد می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
55 تا 64
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1565200