تاثیر تراکم بوته، ارتفاع برداشت و کاربرد کود نیتروژنه پس از نخستین چین، بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد کوشیا (Kochia scopariaL

پیام:
چکیده:
سابقه و هدف
از آنجایی که ایران جزو مناطق خشک و نیمه خشک به شمارآمده و کمبود آب به عنوان یک بحران جدی در کشور تلقی می شود، بنابراین استفاده از روش های به زراعی مانند روش های کم آبیاری،استفاده از منابع آبیاری با کیفیت پایین(شورو لب شور)واستفاده از گیاهان خشک زیست وشورزیست (شورپسند) درتولید محصولات کشاورزی اهمیت خاصی داشته استکم آبیاری یک راهکار بهینه برای تولید محصولات کشاورزی بوده که با حذف آبیاری های اضافی وکاهش میزان آب آبیاری درهرنوبت بدون تاثیر منفی روی سودخالص،باعث افزایش کارایی کاربرد آب می شود. امروزه یک گیاه جایگزین مقاوم به خشکی با گیاهان علوفه ای متداول،گیاه کوشیا یا جارو بوده که با استقرارسریع خود در خاک افزون برایجاد یک پوشش محافظتی کوتاه عمرمی تواند به عنوان یک علوفه جایگزین به ویژه درمناطقی که با کمبود تولید علوفه روبه رو هستند استفاده شود. کوشیا گیاهی یکساله و مقاوم به خشکی است که می تواند منبع ارزشمندی ازعلوفه در اکوسیستم های درشرایط خشکی تولید کند. رشد سریع کوشیا و مقاومت آن به خشکی گویای آن است که این گیاه استعداد و ظرفیت بالایی برای معرفی به عنوان یک گیاه علوفه ای مهم در مناطق خشک و نیمه خشک دارد.
مواد و روش ها
به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته، ارتفاع برداشت و کاربرد کود نیتروژنه روی عملکرد ماده خشک و برخی ویژگی های زراعی کوشیا (Kochia scopariaL) آزمایشی به صورت فاکتویل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در بهار و تابستان سال 1390 در یک کشتزار تحقیقاتی در شهرستان نیشابوربه اجرا در آمد.تیمارهای مورد بررسی شامل تراکم بوته در سه سطح (20، 30 و 40 بوته در متر مربع)، ارتفاع برداشت در دو سطح (10 سانتی متر از سطح خاک و 20 سانتی متر از سطح خاک) و کود نیتروژن در دو سطح (کاربرد 150کیلوگرم کود اوره در هکتار پس از نخستین چین و بدون کاربرد کود نیتروژن) بودند.
نتایج و بحث:نتایج نشان داد تاثیر تراکم بوته روی وزن خشک برگ و نسبت وزن خشک برگ به ساقه در چین های اول و دوم معنی دار نشد، در حالی که تاثیر آن روی عملکرد، وزن خشک ساقه و شاخص سطح برگ در چین های اول و دوم معنی دار شد و با افزایش تراکم بوته، این صفات نیز افزایش معنی داری را نشان دادند. تاثیر ارتفاع برداشت روی صفات مورد بررسی و نیز تاثیر کاربرد کود اوره پس از برداشت چین اول بر روی عملکرد ماده خشک، وزن خشک ساقه و شاخص سطح برگ در چین دوم غیر معنی دار و روی ویژگی های وزن خشک برگ و نسبت وزن خشک برگ به ساقه در چین دوم معنی دار شد.
نتیجه گیری
در مجموع به نظر می رسد که تراکم بوته 30 بوته در متر مربع، ارتفاع برداشت 20 سانتی متر از سطح خاک و کاربرد کود نیتروژن پس از برداشت محصول چین اول، عامل های موثری در دستیابی به عملکرد و کیفیت مطلوب در علوفه تولیدی گیاه کوشیا باشند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
227
لینک کوتاه:
magiran.com/p1586564 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!