دلالت های نظری وقایع انقلابی در کشورهای عربی برای تئوری پردازی انقلاب ها (با تاکید بر تئوری های نسل چهارم و انقلاب اسلامی ایران)

چکیده:
یک اتفاق نه چندان غیرمعمول در تونس در دسامبر 2010 جریانی را پدید آورد که در سال بعد، چهار رژیم دیرپای تونس، مصر، لیبی و یمن یکی پس از دیگری از هم فروپاشید و برخی دیگر نظیر بحرین، مراکش، الجزایر و اردن به واسطه اعتراضات گسترده مردمی با چالش های جدی مواجه شدند. مطالعه واقعیت های این کشورها و خصوصا مقایسه آن ها نشان می دهد که برخلاف ادعاهای موجود، انقلاب های عربی محصول ترکیب علل متعددی بوده اند که از یک کشور به کشور دیگر متفاوت بوده و نمی توان همه آن ها را ذیل یک رویکرد عام تبیین نمود. مقایسه این انقلاب ها همچنین حاکی از آن است که تئوری های موجود انقلاب نمی توانند تبیینی مجاب کننده از انقلاب های عربی ارائه بدهند و اعتبار تجربی دیدگاه های نظری موجود در خصوص تبیین این انقلاب ها با مشکلات جدی مواجه است. این مقاله با نظر به این موضوع، تلاش می کند تا از طریق مقایسه کشورهای تونس، مصر، لیبی و یمن (موردهای انقلابی) با دو کشور الجزایر و مراکش (موردهای غیرانقلابی) نکاتی را برای تئوری پردازی در باب انقلاب ها، خصوصا تئوری های نسل چهارم و تئوری های برآمده از انقلاب اسلامی، ارائه نماید.
زبان:
فارسی
صفحات:
189 تا 218
لینک کوتاه:
magiran.com/p1609783 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!