هویت ایرانی در گستره تاریخ اجتماعی ایران

چکیده:
هویت ملی و قومی، مقوله ای تاریخی اجتماعی است که در سیر حوادث تاریخی در متن جامعه پدیدار می شود، رشد می کند، دگرگون می شود و معانی گوناگون و متفاوتی پیدا می کند. از این رو از عوامل گوناگونی که برای تعریف قوم و ملت، قومیت و ملیت و هویت قومی و ملی درنظر آمده، همچون نژاد و سرزمین، دولت و تابعیت، زبان و سنت مشترک فرهنگی و ریشه های تاریخی، دین و ارزش های اجتماعی، اقتصاد و روابط تولید، هیچ کدام یا هیچ مجموعه مشخصی از آن ها را نمی توان ملاکی عام برای تعریف و تمییز قوم و ملت و هویت قومی و ملی دانست. هویت قومی و ملی امری طبیعی و ثابت نیست که پایه های مشخص و تغییرناپذیر داشته باشد، بلکه پدیداری است که گذشته از عناصر عینی و آفاقی، ریشه در تجربه های مشترک و خاطرات و تصورات جمعی مردم دارد؛ در دوره تاریخی معینی ابداع می شود، خاطرات تاریخی در ارتباط با آن شکل می گیرد و خاطرات فراموش شده در آن احیا می شود، قباله تاریخی برایش ثبت می شود و در سالگردها و سال روزها به حیاتش ادامه می دهد.
کتاب هویت ایرانی: از دوران باستان تا پایان پهلوی تحول تاریخی هویت ایرانی اثر احمد اشرف[i] در دوران پیش از اسلام را شامل می شود و سده های میانه اسلامی تا دوران صفویه، پیدایش هویت «شیعی ایرانی» در دوره صفوی و سرانجام پیدایش تطور و هویت ملی ایرانی در قرن های نوزدهم و بیستم را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد
کتاب در هشت فصل با این عناوین عرضه شده است: «مفاهیم و نظریه ها: هویت ایرانی به سه روایت»، «شکل گیری ایده ایران و هویت ایرانی در ایران باستان»، «تاریخ ایده ایران: هویت ایرانی در دوره هخامنشی و اشکانی (پارتی)»، «هویت تاریخی و فرهنگی ایران در دوره اسلامی»، «هویت ایرانی در دوره فرمانروایی ترکان»، «دوران صفوی: عصر دین و وطن»، «هویت ایرانی در قرن نوزدهم و بیستم میلادی» و «پیدایش ناسیونالیسم دولتی در دوران پهلوی». هویت ایرانی دو مقاله دیگر نیز از: گراردو نیولی و شاپور شهبازی در خود دارد که در آن به بررسی دیدگاه های مربوط به هویت قومی و ملی ایران پرداخته شده است.
در این کتاب پس از بررسی فشرده دیدگاه های مربوط به هویت قومی و ملی، که بازسازی هویت ایرانی را در دوران ما شکل داده و به تصویر کشیده اند، تحول تاریخی هویت ایرانی در دوران پیش از اسلام، سده های میانه اسلامی تا دوران صفویه، پیدایش هویت «شیعی ایرانی» در دوره صفوی و سرانجام پیدایش تطور و هویت ملی ایرانی در قرن های نوزدهم و بیستم میلادی بررسی و تحلیل شده است.
در نتیجه گیری کتاب با اشاره به شکل گیری اندیشه ناسیونالیسم آمده است: «ایران برخلاف بسیاری از کشورهای نوپدید خاورمیانه و سایر نقاط جهان، در گذار از دوران سیاسی سنتی به دوره سیاسی مدرن، یعنی دوره شکل گیری اندیشه ناسیونالیسم و هویت ملی، با چالش عمده ای روبه رو نشد. اندیشمندان و نخبگان سیاسی ایران نیز با تکیه بر روایت های تکامل یافته هویت تاریخی، فرهنگی و سیاسی قرون گذشته، گفتمان هویت ملی مدرن و ناسیونالیسم ایرانی را بر مبنای سنت های هویتی پیشامدرن خود استوار ساختند.»
این کتاب در سلسله نشست های سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب با حضور مترجم و صاحب نظران، مورد نقد و بررسی قرار گرفت که ازنظر می گذرد.
احمد اشرف مولف کتاب حاضر یکی از سرویراستاران و پژوهشگران ارشد دانشنامه بین المللی ایرانیکا در دانشگاه کلمبیاست؛ که به موضوع هویت ایرانی در قالب یکی از مدخل های این دانشنامه پرداخته است و کتاب هویت ایرانی: از دوران باستان تا پایان پهلوی مجموعه چهار مقاله ای است که پیش از این و در سال 2007 در این دانشنامه منتشر شده بود و به همت دکتر «حمید احمدی» ترجمه شده و با افزودن دو مقاله از گراردو نیولی و شاپور شهبازی و توضیحات تکمیلی احمد اشرف در قالب کتاب پیش رو تدوین و منتشر شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
19
لینک کوتاه:
magiran.com/p1649638 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!