تعیین شرایط فیزیکی تبلور در توده گرانودیوریتی لخشک و دایک های درون آن

چکیده:
توده ی گرانودیوریتی لخشک به عنوان بخشی از نوار گرانیتوئیدی زاهدان-سراوان، در 15 کیلومتری شمال غرب شهرستان زاهدان واقع شده است. ترکیب کلی توده، بیشتر از گرانودیوریت بوده و به وسیله ی دایک های فراوان میکرودیوریتی و داسیتی قطع شده است. این دایک ها حدود یک تا دو میلیون سال پس از تبلور و سرد شدن توده ی لخشک، در آن جایگزین شده اند. پلاژیوکلاز (الیگوکلاز- آندزین)، فلدسپار پتاسیم (ارتوز)، کوارتز، بیوتیت و آمفیبول (پارگازیت و ادنیت)، کانی های اصلی سازنده توده هستند. در این پژوهش، از ترکیب شیمیایی این کانی ها برای تعیین شرایط فیزیکی حاکم بر تبلور و جایگیری نهایی و جایگاه زمین ساختی تشکیل این سنگ ها استفاده شده است. حضور آمفیبول های کلسیک و بیوتیت های اولیه شواهدی بر خاستگاه آذرین (I) توده گرانودیوریتی لخشک هستند. آمفیبول های موجود در توده دارای مقداریAWT IMAGE بین 02/1 تا 3/1 هستند که نشانگر تبلور ماگمای تشکیل دهنده آن ها در عمق 8/3 تا 4/8 کیلومتری (حدود 7 کیلومتری پوسته بالایی) است؛ اما مراکز آمفیبول های موجود در دایک ها دارای مقداری AWT IMAGE برابر 9/1 تا 3/2 است که عمق مخزن ماگمایی محل تبلور را در پوسته ی میانی-زیرین (9/16 تا 23 کیلومتری) نشان می دهد که پس از جایگزینی در اعماق کمتر محل استقرار توده ی گرانیتوئیدی (پوسته ی بالایی)، به خاطر ضخامت کم، به سرعت سرد شده اند. دماسنجی های انجام گرفته برروی سنگ های مورد بررسی نشانگر دماهای توقف تبادل و تعادل نهایی کانی ها در دماهای oC 732-645 برای توده ی نفوذی، oC 824-730 برای دایک های داسیتی و oC 945-808 برای دایک های میکرودیوریتی است. قرارگیری بیوتیت های توده نفوذی لخشک در گستره ی آهکی-قلیایی، بیانگر تشکیل آن ها در محیط زمین ساختی حاشیه ی فعال قاره ای طی فرورانش سنگ کره اقیانوسی سیستان به زیر بلوک افغان است.
زبان:
فارسی
صفحات:
311 تا 328
لینک کوتاه:
magiran.com/p1705243 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!