کاربرد روش درختان تصمیم گیری تصادفی در پیش بینی کلاس های خاک در اراضی با پستی و بلندی کم (مطالعه موردی: شهرستان هیرمند)

چکیده:
سابقه و هدف
شناسایی و نقشه برداری خاک، به عنوان روشی برای تعیین الگوی پراکنش خاک، توصیف و نمایش آن به شکل قابل فهم و تفسیر برای کاربران مختلف، پایه و اساس اطلاعات خاک برای مدل سازی های محیطی می باشد. نقشه برداری رقومی خاک شامل ایجاد ارتباط بین کلاس ها یا خصوصیات خاک با فاکتورها ی محیطی دخیل در تشکیل و تکامل خاک با استفاده از مدل ها ی ریاضی است که می تواند نقشه ها ی خاک دقیق تر و یکدست تر در زمان کمتر با ارائه میزان دقت و صحت ایجاد نماید و باعث کاهش هزینه های پروژه های شناسایی و تهیه نقشه های خاک گردد. این پژوهش جهت تهیه نقشه کلاس ها ی گروه های بزرگ و زیرگروه های خاک با استفاده از تکنیک درختان تصمیم گیری تصادفی در اراضی شهرستان هیرمند در دشت سیستان انجام گرفت.
مواد و روش ها
در این مطالعه 108 پروفیل خاک در سطحی حدود 60000 هکتار از اراضی شهرستان هیرمند حفر گردید. 16متغیر محیطی شامل خصوصیات زمین، شاخص شوری و شاخص پوشش گیاهی به عنوان تخمین گر برای تهیه نقشه خاک، مورد استفاده قرار گرفته شدند. پس از تعیین گروه های بزرگ و زیرگروه های خاک، نقشه کلاس ها ی خاک با استفاده از روش درختان تصمیم گیری تصادفی (RF) تهیه شد. شایان ذکر است که 80 درصد داده در آموزش مدل و 20 درصد برای اعتبارسنجی مستقل استفاده شدند
یافته ها
نتایج مطالعات خاکشناسی نشان داده که خاک های تشکیل شده در دشت سیستان تکامل زیادی نداشتند و عمدتا در رده های انتی سول و اریدی سول قرار دارند. بیش ترین تعداد خاکرخ در گروه های بزرگ مربوط به Torrifluvents، و بیش ترین تعداد خاکرخ در زیرگروه های بزرگ مربوط به Typic Torrifluvents بود. همچنین نتایج روش RF نشان داد که کمترین مقدار خطای تخمین نمونه های خارج از سبد در گروه های بزرگ و زیرگروه های خاک به ترتیب53/43 و 59/50 بود. نتایج اعتبار سنجی مستقل نشان داد که بهترین دقت بدست آمده برای گروه های بزرگ و زیرگروه های بزرگ خاک به ترتیب 48 و 53 درصد بود. بین متغیرهای مختلف محیطی عمق شیارها، شاخص همگرایی، شبکه کانال ها و شوری در گروه های بزرگ خاک و عمق شیارها، ارتفاع و سطح حوزه در زیرگروه های خاک دارای بیشترین اهمیت در تخمین کلاس های خاک بودند.
نتیجه گیری
نتایج نشان داد که در مناطق خشک با پستی و بلندی کم خاک ها عمدتا جوان هستند و همچنین در این مناطق تنوع خاک کم است. در چنین مناطقی روش نقشه برداری رقومی و تکنیک درختان تصمیم گیری تصادفی می تواند برای پیش بینی کلاس های خاک و تهیه نقشه های خاک بسیار مفید بوده و مورد استفاده قرار گیرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 84
لینک کوتاه:
magiran.com/p1711535 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!