کاربرد داده های ژئوشیمیایی در تعیین الگوی تشکیل ذخایر فلزات پایه با میزبان رسوبی- مطالعات موردی، معادن روی- سرب- (نقره- باریم) حوضه معدنی ایرانکوه اصفهان

چکیده:
کانسارهای روی- سرب- (نقره- باریم) حوضه معدنی ایرانکوه اصفهان در توالی آتش فشانی- رسوبی کرتاسه زیرین، در یک محیط کافت پشت کمانی و در مجاورت گسل های نرمال همزمان با رسوب گذاری تشکیل گردیده اند. بر اساس ماهیت کانه زایی سولفیدی، می توان سه رخساره کانسنگ سولفیدی زون تغذیه کننده، توده ای و لایه ای را از یکدیگر متمایز نمود که دارای ارتباط تنگاتنگ با دگرسانی های سیلیسی، دولومیتی و به میزان کمتر سریسیتی هستند. بر اساس مطالعات میکروسکوپی و مطالعات زمین شیمیایی از جمله EPMA و کاتدولومینسانس، دو نوع رخداد دولومیتی شدن ناحیه ای (دیاژنزی) و دولومیتی شدن هیدروترمالی را می توان در حوضه معدنی ایرانکوه از یکدیگر تفکیک نمود. نتایج مطالعات EPMA و میان بارهای سیال حاکی از آن است که دو نوع سیال با دو منشا متفاوت در تشکیل کانسارهای حوضه معدنی ایرانکوه نقش موثر داشته اند: (1) سیالات هیدروترمالی دما بالا (260-85 درجه) که بر اساس مقادیر نسبت های عنصری Th/U واحدهای میزبان
کانه زایی، ماهیت احیایی داشته و منشا آنها مرتبط با سیالات بین سازندی و سیالات دریایی فرورو می باشد، (2) آب دریایی فرورو که دارای مقادیر پایین از عناصر منگنز و آهن بوده و منجر به دولومیتی شدن ناحیه ای واحدهای آهکی گردیده است. بر اساس نتایج حاصل از مطالعه میان بارهای سیال، سیالات هیدروترمالی در دو محدوده دمایی و شوری قرار می گیرند. سیالات زون تغذیه کننده، دارای دماهای بالا (260-120 درجه) و شوری پایین (3/23-7/8 درصد) هستند که در محل تشکیل رخساره کانسنگ سولفید توده ای و احتمالا به دلیل اختلاط با آب دریایی فرورو، دمای آنها کاهش (180-85 درجه) و شوری آنها افزایش (3/23-8/16) یافته است. با مطالعه داده های زمین شیمیایی از جمله مطالعه میان بارهای سیال و همراهی کانه زایی کم عیار و پرعیار با میان بارهای با دما و شوری مختص به خود و تلفیق آنها با داده های زمین شناسی از جمله جایگاه گسل های نرمال از لحاظ همراهی آنها با کانه زایی سولفیدی پرعیار و کم عیار، می توان زون های پرعیار (رخساره کانسنگ سولفید توده ای با دمای متوسط و شوری بالا) و کم عیار (رخساره زون تغذیه کننده با دمای بالا و شوری پایین) را از یکدیگر تفکیک نمود. بررسی ویژگی های زمین شیمیایی از جمله دما و شوری میان بارهای سیال و رخداد کانه زایی در یک محیط احیایی در تلفیق با مطالعات ساختاری، بافت و ساخت و کانی شناسی و مقایسه آنها با ویژگی های شاخص انواع کانسارهای سرب و روی با میزبان رسوبی نشان می دهد که کانسارهای حوضه معدنی ایرانکوه بیشترین شباهت را با کانسارهای سرب و روی نوع سدکس از نوع جانشینی در زیر کف دریا دارند.
زبان:
فارسی
صفحات:
42 تا 64
لینک کوتاه:
magiran.com/p1727898 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!