جایگاه رجز در شعر دفاع مقدس

چکیده:
سرزمین ایران، همواره سرزمین حماسه، دلیریو شجاعت بوده‏است. حماسه های ملی - مذهبی فراوان در اعصار گذشته و حال در خصوص تکریم قهرمانان ملی - مذهبی به نظم در‏آمده و پهلوانی ها، رشادت ها، آرمان ها و خواست های ایرانیان را توصیف کرده‏اند.
ادبیات پایداری (که شعر دفاع مقدس، گونه‏ای از آن است) شاخه ای از درخت تنومند ادبیات حماسی است که در هر روزگاری به شیوه خاصی نمود می یابد. اگرچه بین سروده ها با درون مایه و مضمون مقاومتو پایداری در دوران دفاع مقدس و پس از جنگ، با مضمون ادب حماسی کلاسیک، تفاوت هایی است، وجه اشتراکهمه آنها ظلم‏ ستیزی، مبارزه با استبداد داخلی، بیگانه‏ستیزی، عدالت‏خواهی و دعوت به استقامت در برابر دشمن است.
اغلب سروده های آغازین جنگ و سال های دفاع مقدس به قصد تهییج و ترغیب به نبرد و مقاومت و پایداری سروده‏شده اند؛ بنابراین مضمونی، رجز‏گونه دارند.
این مقاله، ضمن اشاره به کاربرد رجز در اشعار حماسی ادوار مختلف شعر فارسی، مقاصد و کارکردهای آن در اشعار دفاع مقدس را بررسی کرده‏است. برای نیل بدین مقصود، ابتدا رجز در اشعار دفاع مقدس استخراج گردیده، پس از آن مقاصد و کار‏کردهای رجز در این اشعار تحلیل شده‏است.
زبان:
فارسی
صفحات:
21 تا 40
لینک کوتاه:
magiran.com/p1739847 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!