بررسی و تحلیل باستان شناختی مجموعه چهارطاقی گنبد، فراشبند

چکیده:
سلسله ی ساسانیان از جمله ادوار تاریخی ایران است که توجه به آیین زرتشتی و حساسیت به مسائل و رخ دادهای مذهبی در راس امور شاهان آن قرار داشته است. مذهب زرتشتی تاثیر خاصی بر هنر و معماری دوره ی ساسانی گذاشت؛ لذا شناخت هرچه بهتر معماری مذهبی دوره ی ساسانی می تواند دورنمای روشن تری از ویژگی های مذهبی و رسوم این دوره برای ما روشن سازد. بر همین اساس، نگارندگان با تدوین طرح پژوهشی با عنوان: «بررسی باستان شناختی و تحلیل پراکنش چهارطاقی های دوره ی ساسانی غرب و جنوب غربی استان فارس»، از سال 1390 تا 1391 به تحقیق پیرامون این موضوع نمود. دستاورد این پژوهش، شناسایی 18 چهارطاقی حدفاصل بین شهرهای بالاده و فراشبند تا فیروزآباد بوده است؛ تعداد این چهارطاقی ها در استان فارس زیادتر از آن است که بتوان برای همه ی آن ها کاربری مذهبی تصور نمود و احتمالا برخی به دلایل دیگر و با رویکردهای متفاوت ساخته شده است. در این پژوهش، یکی از سالم ترین چهارطاقی های این منطقه، با نام «مجموعه چهارطاقی گنبد» بررسی شد. این آتشکده در دوره ی ساسانی جزو محدوده ی شهر اردشیرخوره در کوست نیمروز محسوب می شد. هدف از این پژوهش تعیین کاربری، تاریخ ساخت، و سبک معماری مجموعه ی گنبد است که در این راه برای حصول نتیجه، از مقایسه ی معماری آن با سایر بناهای مشابه بهره گرفته شد. از سبک شناسی چهارطاقی گنبد که با دیگر نمونه های هم زمان صورت گرفته، مشابهت در نقشه، مصالح، گنبد و طاق ها با دیگر نمونه های دوره ی ساسانی، نتیجه می شود. از آن جا که عناصر خاص یک آتشکده در مجموعه ی چهارطاقی گنبد قابل مشاهده است، به احتمال فراوان می توان این اثر را یک بنای مذهبی با کاربری آتشکده از دوره ی ساسانی معرفی نمود. بنا، شامل: تالار طواف، چندین اتاق با کاربری یزشن گاه، و اتاق هایی برای استراحت موبدان و خدمه ی آتشکده بوده است. بر پایه ی سبک شناسی معماری آن با نقشه ی چهارطاقی های دوران یاد شده، می توان تاریخی حدفاصل قرون پنجم تا نهم م. برای رونق این چهارطاقی پیشنهاد کرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
211 تا 226
لینک کوتاه:
magiran.com/p1743485 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!