ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی صفات موثر بر عملکرد لاین های نخود با استفاده از روش های آماری چند متغیره

چکیده:
نخود محتوای پروتئینی بالا و نقش بسیار مهمی در سیکل امنیت غذایی در جهان و به ویژه در توسعه کشورهایی نظیر ایران دارد. ایران یکی از مهمترین کشورهای آسیایی در تولید نخود است. نخود ایرانی در 33 کشور کشت می شود و سطح زیر کشت آن در ایران 650000 هکتار است. اما یکی از مشکلات بسیار اساسی، عملکرد پایین دانه نخود در ایران است. بنابراین اصلاح گیاهان روش مناسبی برای حل این مشکل است. تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری و شدت گزینش سه عامل موثر در پاسخ به گزینش برای یک صفت است. استفاده از روش های آماری چندمتغیره روش مناسبی برای شناسایی تنوع ژنتیکی در برنامه های اصلاحی است. بنابراین تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه عاملی، تجزیه کلاستر و تجزیه تابع تشخیص از جمله مهمترین روش های آماری چندمتغیره هستند که به صورت عمومی برای تعیین تنوع در گیاهان استفاده می شود. خیلی از محققان از روش های آماری چندمتغیره در گیاهانی نظیر برنج، سیب زمینی، گندم و نخود استفاده کردند و اثر ژنوتیپ و صفات در نخود در ارتباط با تنوع ژنوتیپی مهمترین موضوعات در تحقیقات اخیر بوده است.
مهم ترین اهداف این پژوهش، ارزیابی تنوع ژنتیکی در 19 لاین نخود و شناسایی صفات موثر بر عملکرد دانه با استفاده از روش های آماری چندمتغیره مختلف بود. بنابراین، تحقیق حاضر در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مطلوب رطوبتی اجرا شد. آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا (و آزمایشگاه دانشگاه پیام نور اسدآباد) در فصل رشد انجام شد. صفات شاخص کلروفیل، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه در هر بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اندازه گیری شد. پس از اندازه گیری صفات، روش های آماری تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه عاملی، تجزیه کلاستر و تجزیه تابع تشخیص برای داده های به دست آمده انجام شد.
نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که سه مولفه اول در مجموع 9/68 درصد از واریانس کل داده ها را توجیه کردند. مولفه اول و دوم به ترتیب به عنوان مولفه های «عملکرد دانه» و «شاخص برداشت» نام گذاری شدند که مقدار زیاد آنها مورد نظر بود. نتایج تجزیه به عامل ها، به ترتیب سه عامل «عملکرد دانه» ، «شاخص برداشت» و «بنیه گیاه» را شناسایی کرد که این سه عامل هم در مجموع 8/68 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. تجزیه خوشه ایبیانگر تنوع قابل توجه در بین لاین ها بود به طوری که لاین ها را در چهار خوشه مجزا گروه بندی کرد. نتایج تجزیه تابع تشخیص نیز، صحت گروه بندی تجزیه خوشه ایرا به طور صد در صد تایید کرد. به طور کلی، لاین ها دارای تنوع ژنتیکی بالا و قابل توجهی بودند و با توجه به نتایج حاصله، لاین های شماره 12 و 18 به ترتیب به عنوان مطلوب ترین و نامطلوب ترین لاین ها تحت شرایط این آزمایش شناسایی شدند. نتایج نشان داد در حالی که افزایش صفات تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و شاخص برداشت، بیشترین تاثیر را بر افزایش عملکرد دانه داشتند، ولی افزایش صفت تعداد شاخه (مجموع تعداد شاخه های اصلی و فرعی) در بوته منجر به کاهش عملکرد دانه در این تحقیق شد.
زبان:
فارسی
صفحات:
21 تا 38
لینک کوتاه:
magiran.com/p1758716 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!