ترکیب و خاستگاه غبارهای با منشا خارجی در استان خوزستان

چکیده:
: استان خوزستان به خاطر خشک سالی های اخیر تحت تاثیر پدیده نوظهور گرد و غبار قرار گرفته است. پدیده گرد و غبار که در مواردی غلظت قابل ملاحظه ای دارد، گاهی دید افقی را به 20 متر تقلیل می دهد و مشکلات متعددی را ایجاد می کند که از آن جمله می توان به تهدید سلامتی انسان، جذب یا پراکنش تابش خورشید و تاثیر بر دمای هوا منطقه، اثر منفی بر فعالیت های کشاورزی، کاهش دید و مشکلات حمل و نقل جاده ای و ده ها عوارض نامطلوب بهداشتی، زیست محیطی و اقتصادی دیگر اشاره کرد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، بررسی کانی شناسی و ژئوشیمی گرد و غبارها برای تعیین منشاء احتمالی، خصوصیات زمین زیست محیطی عناصر موجود در ذرات گرد و غبار و نقش آنها در آلودگی محیط زیست ضروری است.
برای نمونه برداری از ذرات گرد و غبار موجود در هوا، یک میز شیشه ای، دارای لبه ای به ارتفاع 5 سانتی متر و به مساحت 5/1 مترمربع طراحی شد. پژوهش از فروردین 1390 به مدت دو سال در استان خوزستان (آبادان، اهواز و بستان) انجام شد. با بررسی پژوهش های انجام شده قبلی و استخراج کانون های معرفی شده، 5 منطقه منشا برای غبارهای واردشده به کشور شناسایی شد. 30 نمونه غبار برای آنالیز عنصری و کانی شناسی نمونه برداری و آنالیز شد. آنالیز کانی شناسی رسوبات با استفاده از نمونه های پودرشده توسط دستگاه Siemens XRD diffraktometer D5000 انجام گرفت. برای آنالیز عنصری نیز از دستگاه ICP-OES مدل JY70 PLUSو ICP Optical Emission Spectrometer مدل Varian 735-ES استفاده شد. آنالیزها در آزمایشگاه های سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور صورت گرفت.
با توجه به بررسی پژوهش های قبلی طی دو سال (1390 و 1391) که با هدف منشایابی انجام شده بود پنج محدوده منشا مشخص شد که غالب غبارهایی که خوزستان را طی سال های 1390 و 1391 تحت تاثیر قرار داده اند از محدوده های مشخص شده پخش شده اند. منطقه 1: شمال غرب عراق و شرق سوریه، دو طرف رود فرات، با حداقل 9 مورد ایجاد غبار در طول دو سال، منطقه 2: تالاب ها و زمین های خشک شده جنوب عراق (بین النهرین) با حداقل 5 مورد ایجاد غبار در منطقه خوزستان، منطقه 3: زمین های اطراف و شمال دریاچه تارتار در عراق با 4 مورد ایجاد غبار، منطقه 4: زمین های غرب عراق (استان الانبار) و شرق سوریه (استان هاموس) با 3 مورد وقوع غبار در طول دو سال، منطقه 5: مناطق مرزی شمال عربستان و شرق اردن با 2 مورد ایجاد غبار در طول بازه زمانی مورد بررسی این محدوده ها را تشکیل می دهند. کانی شناسی غبارها در منطقه مقصد، حاکی از وجود کلسیت، کوارتز، کانی های رسی و مقدار ناچیزی دولومیت، ژیپس و فلدسپار برای کانون های مناطق 1، 3، 4 و هالیت، دولومیت، کلسیت، کوارتز و ژیپس برای کانون های جنوب عراق (منطقه 2) است که محیط رسوبی مرتبط با فرسایش و تبخیر (دریاچه ها و تالاب های خشک شده و رسوبات دریاچه های قدیمی) را به عنوان منشا زمین شناسی این ذرات، تداعی می کند. غالب فلزات سنگین، عناصر سمی و رادیو اکتیو موجود در غبارها دارای غنی شدگی بالا هستند. این غنی شدگی تحت تاثیر مواد هیدروکربنی و فرایند های بالادستی صنعت نفت، جنگ های مکرر و استفاده از سلاح های شیمیایی و میکروبی دارای عناصر رادیواکتیو، تجمع در ذرات رس به واسطه توانایی جذب بالای برخی فلزات سنگین، خشک شدگی تالاب ها و زمین های منطقه منشا و ایجاد شرایط تبخیری است که غالبا به صورت انسان زاد بوده اند.
زبان:
فارسی
صفحات:
93 تا 110
لینک کوتاه:
magiran.com/p1758720 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!