بررسی مقایسه ای ارزش تشخیصی دو روش ام آر آی و میلوگرافی سی تی میلوگرافی در تعیین سطوح نیازمند لامینکتومی و فورامینوتومی در بیماران مبتلا به تنگی دژنراتیو کانال نخاع کمری کاندید جراحی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
تنگی دژنراتیو کانال نخاع کمری یکی از بیماری های شایع در حوزه جراحی اعصاب می باشد که در خصوص روش های تشخیصی و معیارهای تشخیص این بیماری اتفاق نظر وجود ندارد. میلوگرافی و سی تی میلوگرافی به عنوان یکی از اولین روش های تشخیصی هنوز جایگاه خود را در برخی موارد حفظ کرده اند. از طرفی نقص های ام آر آی در شناخت برخی پاتولوژی ها و جنبه های دینامیک ستون فقرات آشکار شده است. به منظور مقایسه ارزش تشخیصی این دو روش، مطالعات اندکی بر روی تنگی کانال نخاع کمری متمرکز بوده که تقریبا همه آنها گذشته نگر بوده اند. لذا این مطالعه به صورت آینده نگر و با هدف مقایسه ارزش تشخیصی این دو روش و تعیین عوامل موثر بر برتری هر روش، طراحی شده است.
مواد و روش ها
تعداد 83 بیمار قبل از عمل جراحی تحت ام آر آی و میلوگرافی - سی تی میلوگرافی قرار گرفتند. تصاویر به صورت بی نام توسط دو جراح اعصاب ارزیابی شده و تعداد سطوح نیازمند لامینکتومی بر حسب هر روش ثبت شد. ارزیاب دیگری تعداد سطوح تنگی را در حین عمل جراحی ثبت کرد. Inter-Observer Reliability برای هر روش و هماهنگی یافته های قبل از عمل با یافته های حین عمل با محاسبه ضریب توافق کاپا محاسبه شد. تاثیر هر یک از یافته های دموگرافیک، شرح حال، معاینه بالینی و یافته های رادیولوژیک بر برتری هر یک از دو روش با استفاده از آزمون تی، کای اسکوار و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت و حد معنی داری (01/0 >P ) در نظر گرفته شد.
یافته ها
ضریب توافق کاپا بین دو ارزیاب برای ام آر آی 61/0 و برای میلوگرافی - سی تی میلو گرافی 56/0 بود. این ضریب برای هماهنگی دو ارزیابی ام آر آی با یافته های حین عمل 52/0 و 5/0 و برای میلوگرافی - سی تی میلوگرافی 43/0 و 45/0 محاسبه شد. پس از جدا کردن بیماران دارای هرنی دیسک از بیماران فاقد هرنی دیسک، کاپا در میلوگرافی - سی تی میلوگرافی بیماران فاقد هرنی دیسک تا حد 36/0 و 39/0 برای دو ارزیاب افت کرد. در بررسی تاثیر عوامل مختلف بر ارزش تشخیصی هر یک از این دو روش، تنها عامل موثر، تنگی لترال رسس بود که میلوگرافی - سی تی میلوگرافی در آن تا حد نزدیک به معناداری دقت تشخیصی بالاتری داشت (056/0P = ).
نتیجه گیری
ام آر آی با توجه به هماهنگی بیشتر با یافته های حین عمل و Inter-Observer Reliability تست تشخیصی انتخابی برای تصمیم گیری در مورد وسعت عمل جراحی می باشد و میلوگرافی - سی تی میلوگرافی را می توان برای بررسی بیماران مبتلا به تنگی لترال رسس، بیماران راجعه و بیماران با سابقه وسیله گذاری یا به عنوان روش جایگزین ام آر آی و با همان دقت تشخیصی در بیماران دارای هرنیاسیون دیسک مورد استفاده قرار داد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
9
لینک کوتاه:
magiran.com/p1818395 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!