عملکرد تاخیری گرافت و عوامل خطر مرتبط با آن در مرکز پیوند کلیه بیمارستان امام خمینی ارومیه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

عملکرد تاخیری کلیه (DGF; Delayed graft function) یکی از چالش های موجود درزمینه ی پیوند کلیه می باشد. وقوع DGF منجر به کاهش بقای یک ساله و پنج ساله گرافت می شود. کاهش بروز DGF از بار تحمیلی بر سیستم بهداشت کاسته و منجر به بهبود کیفیت زندگی گیرنده های پیوند می شود. باوجوداینکه تاکنون بیش از 2000 پیوند کلیه در مرکز پیوند ارومیه انجام شده است ولی تاکنون بروز DGF و عوامل خطر مربوط به آن گزارش نشده است. این مطالعه باهدف تعیین بروز DGF و عوامل خطر مربوط به آن در مرکز پیوند بیمارستان امام خمینی ارومیه اجرا شد.

مواد و روش کار

در این مطالعه آینده نگر 39 نفر از افراد پیوند شده در بازه ی زمانی 8 ماهه وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک بیمار اعم از شاخص توده ی بدنی، سن، جنس، نوع اهداکننده، مدت زمان ایسکمی سرد و گرم از پایگاه اطلاعاتی پیوند استخراج گردید. کراتینین، نیتروژن اوره سرم به ترتیب به روش ژافه و اوره آز اندازه گیری شد. بیماران بر اساس نیاز به دیالیز در هفته ی اول بعد از پیوند به دو دسته شامل DGF (مراجعه به دیالیز) و none-DGF تقسیم شدند. برای ارزیابی تفاوت های کمی بدون توزیع نرمال و با توزیع نرمال بین دو گروه موردمطالعه به ترتیب از آزمون های من-ویتنی یو و independent T-test و برای مقایسه ی داده های کیفی بین دو گروه از Fisher’s exact test استفاده شد. برای بررسی توانایی پیش گویی کنندگی متغیر های کمی متفاوت بین دو گروه موردمطالعه، آنالیز ROC (receiver operating characteristic) صورت گرفت.

یافته ها

میانگین و انحراف معیار سن گیرندگان کلیه 2/13±6/41 سال بود (بازه ی سنی 14 تا 69 سال). توزیع تعداد گیرنده های مرد و زن به ترتیب برابر 21 (8/53درصد) و 18 (2/46درصد) نفر بود. پنج نفر (8/12درصد(دارای DGF شدند. متغیرهای سن، جنس گیرنده و اهداکننده، سمت کلیه ی پیوندی، سابقه ی فشارخون، شاخص توده ی بدنی (BMI) ، ایسکمی سرد و گرم، کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN) و میانگین برون ده ادراری در روز قبل از پیوند کلیه بین دو گروه موردمطالعه ازنظر آماری تفاوت معنی داری را نداشتند. میزان برودن ده ادراری در روز اول بعد از پیوند در گروه DGF نسبت به گروه none-DGF کم تر بود (021/0 P=). مساحت زیر منحنی، نقطه ی برش، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری منفی و مثبت برای برون ده ادراری روز اول پیوند به ترتیب برابر 82/0، 9650 میلی لیتر، 80درصد، 5/73درصد، 5/73، 80درصد بود.

بحث و نتیجه گیری

یافته های این مطالعه حاکی از آن است که بروز عملکرد تاخیری در مرکز پیوند کلیه در بین گیرنده های پیوند از اهداکننده های زنده و در بین کل گیرندگان پیوند (زنده غیرزنده) به ترتیب برابر 6/8درصد و 8/12درصد بود که در محدوده ی گزارش شده توسط سایر مطالعات قرار می گیرد. علاوه به راین، مطالعه ی حاضر نشان داد میزان برون ده ادراری در 24 ساعت اولیه ی بعد از پیوند می تواند شاخص پیش گویی مناسبی برای DGF باشد. مطالعات بیشتر با حجم نمونه ی بیشتر برای به دست آوردن تصویری بهتر از بروز DGF و عوامل خطر مرتبط با آن ضروری است.
زبان:
فارسی
صفحات:
398 تا 410
لینک کوتاه:
magiran.com/p1886330 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!