اثربخشی روانشناسی مثبت نگر بر امید و تاب آوری مادران دارای کودک کم توان ذهنی
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
مادران با کودک کم توان ذهنی با مشکلات و چالش های روان شناختی متعددی درگیر هستند. روش های جدید روان شناختی از جمله؛ روان شناسی مثبت گرا دارای مفاهیمی هستند که می توانند به امید و تاب آوری آنها در برابر مصائب زندگی کمک کنند. پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روانشناسی مثبت نگر بر امید و تاب آوری مادران دارای کودک کم توان ذهنی بود.
روش کار
روش این پژوهش از نوع نیمه تجربی و با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه مادران با کودک کم توان ذهنی در بیمارستان رفیده شهر تهران در سال 1395 بود که از این میان تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و مقیاس امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر را دریافت کردند. داده های جمع آوری شده به وسیله آزمون کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.
یافته ها
یافته های پژوهش نشان داد که بین نمرات امید در مرحله پیش آزمون (99/4 ± 66/19) و پس آزمون (20/4 ± 25) (001/0 = P) تفاوت معناداری را نشان داد. همچنین، در نمرات تاب آوری در مرحله پیش آزمون (54/13 ± 66/51) و پس آزمون (67/12 ± 06/57) (005/0 = P) در گروه آزمایش پس از اجرای مداخله تفاوت معناداری مشاهده شد. این تفاوت در گروه کنترل مشاهده نشد.
نتیجه گیری
به نظر می رسد که، ارائه مداخله های آموزشی و درمانی مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا می تواند به ارتقای امید و تاب آوری در برابر استرس در مادران با کودک ناتوان ذهنی اثربخش باشد. برگزاری دوره های آموزشی و درمانی به مادران با کودکان کم توان ذهنی در مراکز و مؤسسات توانبخشی توصیه می شود.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
32 تا 38
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1887852
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
Investigating How the Benson Relaxation Response Reduces Anxiety in Mothers of Children With Autism Spectrum Disorder
Ali Jalilvandi, Mohammadreza Sheikhi, Anahita Khodabakhshi-Koolaee*
Journal of Client-Centered Nursing Care, Winter 2025 -
The effect of spiritual counseling based on the sound heart model on resilience and parenting competence in mothers with intellectually disabled children
Arefeh Sadeghi, Anahita Khodabakhshi-Koolaee *, Minoo Asadzandi
Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal, Autumn 2024 -
رابطه رضایت زناشویی با ذهن آگاهی در زوجین: نقش میانجی نظریه ذهن
طاهره فضائلی، حسن حیدری*، رحیم حمیدپور
فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده، تابستان 1403 -
تدوین الگوی زندگی زناشویی براساس رویکرد مثبت نگر و روان شناسی اسلامی و بررسی اثربخشی الگوی تدوین شده بر صبرطلبی زوجین متعارض
سیده نرگس موسوی، *، حسن حیدری، حسین داوودی
مجله پژوهش های روان شناسی اسلامی، بهار و تابستان 1401