بررسی مفهوم «مردم» در آیینه قانون اساسی مشروطه ایران و عثمانی

نویسنده:
چکیده:
با تدوین قانون اساسی مشروطه در ایران و عثمانی، مفهوم «مردم» نیز جلوه مدرنی یافت. این رخداد نقطه عطفی در آگاهی مردم (متعلق به این دو بستر سیاسی) به حقوق خود و نقشی که در تعیین سرنوشت سیاسی داشتند، بود. طبق اصول قانون اساسی، مردم از یک رشته حقوق فردی و اساسی برخوردار شدند که پیش از این سابقه نداشت. در این پژوهش با روش تطبیقی و با تکیه بر واکاوی متن قانون اساسی، نخست، جایگاه مفهوم ملت و سپس وجوه اشتراک و تمایز نخستین تجربه قانون اساسی در ایران و عثمانی بررسی می شود. نتیجه پژوهش نشان می دهد که هم در ایران و هم عثمانی، قانون اساسی، فصل متمایزی در زمینه حقوق اساسی مردم گشود. با این حال، در قانون اساسی ایران، مردم دست کم بر روی کاغذ، به عنوان پشتوانه و منشا مشروعیت نهاد قدرت معرفی شدند و سلطنت به مثابه امری نشئت گرفته از خواسته آن ها تلقی شد. اما در عثمانی با اینکه حقوق فردی معینی برای اتباع درنظر گرفته شد، در مقایسه با قانون اساسی ایران، دامنه حقوق مردم به حقوق اساسی از این دست تسری پیدا نکرد. وانگهی، مفهوم عثمانی گرایی سبب شد تا تاکید بر حقوق مردم در این قانون، تابعی از تلاش عثمانی برای عبور از بحران تنوع قومی دینی باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
47
لینک کوتاه:
magiran.com/p1927675 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!