دگرسانی، کانی سازی، زمین شیمی و مطالعه سیالات درگیر در معدن فیروزه، شمال غرب نیشابور

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
معدن فیروزه در شمال غرب نیشابور و در شرق کمربند ماگمایی قوچان- سبزوار قرار دارد و از نظر ساختاری جزو بخش غربی زون بینالود است. زمین شناسی این منطقه متشکل از گدازه و پیروکلاستیک هایی با سن پالئوسن- ائوسن است که توده های نفوذی نیمه عمیق با سن ائوسن میانی در آنها نفوذ کرده اند. مهم ترین دگرسانی هایی که واحدهای آتشفشانی و نفوذی منطقه را تحت تاثیر قرار داده شامل سیلیسی، آرژیلیک و کربناتی است. کانی سازی در سطح و تونل ها در درز و شکستگی ها اغلب به شکل های افشان، استوک ورک، رگه- رگه چه و برش گرمابی دیده می شود. کانی های اولیه شامل اسپکیولاریت، مگنتیت، پیریت، کالکوپیریت و بورنیت و کانی های ثانویه شامل هماتیت، آلونیت، کوولیت، فیروزه و لیمونیت هستند. اکتشافات ژئوشیمیایی، ناهنجاری های عناصر مس (تا ppm 1074) ، طلا (تا ppb 699) ، آهن (تا 30 درصد) ، سریم (تا ppm 464) ، لانتانیم (تا ppm 227) ، اورانیوم (تا ppm 243) و کبالت (تا بیش از ppm 10000) را نشان می دهد. بر مبنای بررسی های سیالات درگیر، دمای تشکیل کانسار بین 147 تا 278 درجه سانتی گراد با میانگین 203 درجه سانتی گراد بوده و از محلولی شامل نمک های KCl، CaCl2، MgCl2 و NaCl با درجه شوری بین 56/5 تا 08/17 درصد وزنی معادل نمک طعام به وجود آمده است. فرایند اختلاط بین محلول ماگمایی گرم و شور با محلول سرد و کم شور جوی و نیز فرایند جوشش توانسته است باعث ته نشینی عناصر شود. این کانسار منشا ماگمایی- گرمابی دارد و مرتبط با فعالیت های ماگماتیکی ترشیری وابسته به زون فرورانش ورقه اقیانوسی نئوتتیس سبزوار به زیر صفحه توران است. بررسی های زمین شناسی، دگرسانی، کانی سازی، ژئوشیمی، ژئوفیزیکی و سیالات درگیر در معدن فیروزه نیشابور نشان دهنده حضور کانی سازی بزرگی از نوع اکسید آهن مس- طلا- اورانیوم- عناصر نادر خاکی سبک مشابه با بخش هماتیت - غالب کانسار IOCG المپیک دم است.
زبان:
فارسی
صفحات:
325 تا 354
لینک کوتاه:
magiran.com/p1927892 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!