بررسی شاخص های مرتبط با کیفیت مراقبت بیماران دیابتی تحت پوشش برنامه پزشک خانواده روستایی شهرستان ارومیه در سال 1396

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
 
پیش زمینه و هدف
بیش از 382 میلیون نفر در جهان با دیابت زندگی می کنند که 80 درصد این افراد در کشورهای کم درآمد و درحال توسعه زندگی می کنند. امروزه کاملا واضح است که بهبود کنترل قند خون در بیماران دیابتی منجر به کاهش عوارض بیماری می شود. هدف از اجرای این تحقیق بررسی شاخص های مرتبط با کیفیت مراقبت بیماران دیابتی تحت پوشش برنامه پزشک خانواده روستایی شهرستان ارومیه در سال 1396 می باشد.
مواد و
روش کار
در این مطالعه مقطعی ) توصیفی-تحلیلی (، 257 بیمار دیابتی تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان ارومیه با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از لیست بیماران موجود انتخاب و وارد مطالعه شدند. هموگلوبین A1C کمتر از 7درصد به عنوان کنترل مطلوب قند خون در نظر گرفته شد و از معیارهای 3 گانه انجمن دیابت آمریکا به منظور بررسی وضعیت مراقبت بیماران استفاده گردید. درنهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21، آزمون های آماری x2 و نیز رگرسیون لجستیک به منظور بررسی ارتباط بین کنترل مطلوب قند خون و متغیرهای مستقل مورداستفاده قرار گرفت.
یافته ها
میانگین سن و مدت ابتلا بیماران به ترتیب برابر با 59. 1 و 6. 7 سال و 66 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه زن بودند. در کل 10درصد از بیماران سابقه بستری در بیمارستان را به علت بیماری در طول یک سال اخیر ذکر کردند و 9. 7درصد از شرکت کنندگان دارای حداقل یکی از عوارض دیابت بودند. میانگین هموگلوبین A1C بیماران 1. 37 ±7. 08، میانگین چربی با دانسته پایین (LDL) 35. 8 ±112. 8 و میانگین فشارخون سیستولیک بیماران برابر با 14. 7 ±124 بود. ازنظر کنترل مطلوب قند خون A1C<7%) (، 50. 6 درصد بیماران وضعیت مطلوبی ازنظر کنترل قند خون داشتند و در کل 17. 1درصد از شرکت کنندگان در این مطالعه از معیارهای 3 گانه مراقبت مطلوب دیابت (HBA1C<7%، LDL<100mg/dl، BP<140mm/hg) برخوردار بودند. در آنالیز چند متغیره با رگرسیون لجستیک پس از تعدیل اثر متغیرهای تاثیرگذار، ارتباط آماری معنی داری بین مدت زمان ابتلا به دیابت، مصرف انسولین، مراجعه به پزشک بخش خصوصی، انجام ویزیت توسط متخصص دیابت ونیز شاخص توده بدنی بیمار با کنترل مطلوب قند خون مشاهده شد.
بحث و نتیجه گیری
درکل وضعیت کنترل قند خون بیماران دیابتی در روستاهای تحت پوشش مرکز بهداشت ارومیه از وضعیت قابل قبول و مطلوبی برخوردار بود. این مطالعه نشان داد ارجاع منظم بیماران دیابتی برای انجام آزمایش هموگلوبین A1C (حداقل 2 بار در سال) از سوی مراکز بهداشتی روستایی برای بیماران تحت پوشش می تواند در ارتقاء مراقبت از آنان موثر باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
726 تا 735
لینک کوتاه:
magiran.com/p1932369 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!