تقویت ایمان، اصلی ترین مراقبت و راهکار حفظ و ارتقای سلامت معنوی مددجویان و بیماران

چکیده:
زمینه و هدف
احتمال بروز بیماری معنوی هم در افراد سالم وجود دارد و هم در بیماران. غفلت از یاد خدا، عادات غیر بهداشتی، رفتارهای پرخطر و هیجانات مخرب ناشی از آن، سلامت معنوی مددجویان سالم را تهدید می کند. نا امیدی از رحمت حق که سبب ترس و اضطراب آینده و اندوه از دست دادن سلامت گذشته بیماران می شود، به سلامت معنوی ایشان آسیب می رساند. برای حفظ و ارتقای سلامت معنوی، باید مراقبت معنوی هم برای افراد سالم و هم برای بیماران انجام شود. این پژوهش با هدف طراحی روش تقویت ایمان و اعتقادات، به عنوان اصلی ترین مراقبت و راهکار حفظ و ارتقای سلامت معنوی مددجویان و بیماران انجام شد.
روش کار
در شش مرحله تحقیق کیفی ابتدا مدلهای جهانی مراقبت پرستاری تحلیل شدند. به علت عدم توجه تمام آنها به وجود روح ملکوتی در انسان، مفهوم روح (قلب) از قرآن و روایات اقتباس شد. مفهوم قلب سلیم به عنوان مفهوم مرکزی در طراحی مدل مراقبت معنوی قلب سلیم به روش گراندد تئوری به کار رفت. سپس در پژوهش قیاسی-استقرایی، فهرست بیماری های معنوی در چهار بعد ارتباط انسان با خدا، خود، مردم و عالم خلقت استخراج گشت. دستورالعملهای مراقبت معنوی مبتنی بر شواهد دینی به روش استتلر طراحی و اعتبار بخشی شد. با کاربرد مدل در تحقیقات بالینی، مدل تجویزی مراقبت معنوی بر اساس روش سنتز نظریه واکر و اوانت، طراحی شد. در این پژوهش کیفی با تحلیل محتوایی شواهد دینی (قرآن، خطبه همام نهج البلاغه، دعاهایی از صحیفه سجادیه، حدیث جنود عقل و جهل و حدیث
عنوان بصری)، روش های تقویت ایمان، به عنوان اصلی ترین مراقبت معنوی برای دستیابی به قلب سلیم، تبیین شد.
یافته ها
از دیدگاه قرآن، سلامت معنوی به معنی برخورداری از قلب سلیم است که در پرتو ایمان و باور قلبی حاصل می شود. ایمان با رنگ الهی زدن به افکار، نیات و رفتارهای کلامی و غیر کلامی افراد، آنها را به احساس امنیت و آرامش می رساند و سبب هماهنگی اراده انسان با نغمه تسبیح عالم خلقت می شود. ایمان و اعتماد به خداوند، آسیبهای معنوی ناشی از ابتلائات و آزمایش های الهی از جمله بیماری را تسکین داده و امکان سازگاری با مشکلات زندگی را فراهم می کند. ایمان به قدرت خداوند، ضمن توسعه شهامت مواجهه با بحرانهای زندگی، مشکلات را در پرتو رحمت خدا به چالشی قابل حل مبدل می نماید. پرستاران و تمام کارکنان نظام سلامت باید علاوه بر اصلاح محیط فیزیکی، روانی، اجتماعی و معنوی مددجویان سالم و بیماران خود، به توانمندسازی افراد و خانواده ها برای انجام خود مراقبتی معنوی بپردازند.
نتیجه گیری
کارکنان نظام سلامت باید به ارائه مراقبت های معنوی در تمام سطوح پیشگیری پرداخته، علاوه بر نیازهای جسمی به دیسترسها و نیازهای معنوی مراجعان و بیماران توجه نموده، در پرتو ارتباط با خدا، کل نعمات عالم خلقت را برای تقویت ایمان خود و مراجعانشان به کمک بگیرند.
زبان:
فارسی
صفحات:
39 تا 48
لینک کوتاه:
magiran.com/p1939063 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!