رتبه بندی راهبردهای بیابانزدایی دشت اردکان - خضرآباد با استفاده از روش آنتروپی شانون و مدل ارسته

پیام:
چکیده:
بیابان زایی یک از بزرگ ترین چالش های زیست محیطی زمان ما به شمار می رود. این پدیده مسئله ای جهانی است و پیامدهای جدی آن بر تنوع زیستی، ایمنی محیط زیست، ریشه کنی فقر، ثبات اجتماعی- اقتصادی و توسعه ی پایدار در سراسر جهان تاثیرگذار است. علی رغم اثرات جدی زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی این پدیده، کوشش های اندکی در زمینه ی ارائه ی راهبردهای بهینه کنترل و کاهش آن صورت گرفته است؛ بنابراین، مقاله ی حاضر با هدف ارائه ی راهبردهای بهینه ی بیابان زدایی به صورت نظام مند و در قالب یک مدل تصمیم گیری گروهی انجام شد. به این منظور در ابتدا در چارچوب روش تصمیم گیری چند شاخصه و با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون، ارجحیت شاخص ها برآورد شد. سپس با ایجاد ساختار رجحانی و رتبه بندی معیارها و راهبردها با کاربرد روش میانگین رتبه های بس سون، به رتبه بندی فواصل و تعیین اولویت راهبردها با استفاده از مدل ارسته پرداخته شد. نتایج حاصل نشان داد که معیارهای «ابزارهای علمی و تکنولوژیکی» (C5) و «تناسب و سازگاری با محیط زیست» (C7) به ترتیب با ضریب اهمیت 2628/0 و 2587/0، در بالاترین درجه ی اهمیت قرار دارد و از میان راهبردها، راهبرد توسعه و احیای پوشش گیاهی (23A) با رتبه ی کلی R(m)=46/5 مهم ترین راهبرد در فرایند بیابان زدایی منطقه ی مطالعاتی است و راهبردهای جلوگیری از تبدیل و تغییر نامناسب کاربری اراضی (18A) با رتبه ی کلی R(m)=53/5 و کنترل چرای دام (20A) با رتبه ی کلی R(m)=69 به ترتیب در اولویت های بعدی قرار می گیرد؛ از این رو، پیشنهاد شد که در طرح های کنترل و کاهش اثرات بیابان زایی و احیای اراضی تخریب یافته، نتایج و رتبه بندی به دست آمده قابل توجه قرار گیرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
19 تا 40
لینک کوتاه:
magiran.com/p1968436 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!