دو سند درباره معماری حمام های روستایی استرآباد

پیام:
چکیده:
درباره معماری ایران در پیش از دوران جدید منابع نوشتاری بسیار اندک است. مطالبی که درباره معماری در متون ادبی و تاریخی پراکنده است معمولا درباره معماری فاخر، و آن هم بی شتر مربوط به آثار است و از معماری مردم، معماری روستایی، و نیز مسیر ساختن، سازوکار و عاملان معماری کمتر سخن رفته است. با این حال، از احوال گوناگون زندگی و روابط جمعی ایرانیان اسنادی به جا مانده است که آکنده از اطلاعات معماری است؛ اسنادی از قبیل وقف نامه ها و قراردادها. برخی از این اسناد، به ویژه اسناد سلطانی و دیوانی، در آرشیوهای دولتی نگهداری می شود؛ اما هزاران سند در دست اشخاص و خانوده ها و گاه آرشیوهای خصوصی است. از جمله آن ها، مجموعه اسناد خانوادگی خانواده های گرگانی )استرآبادی)  است. این مقاله با تکیه بر دو سند از مجموعه اسناد خانوادگی استرآباد و به روش توصیفی  تحلیلی نوشته شده است. در این مقاله، به معرفی دو سند می پردازیم که هردو مربوط است به استخدام معمار برای ساختن حمام در دو روستای گناره و قرق از توابع استرآباد در اواخر دوره قاجاریان. از این سندها، نکاتی مهم درباره طرز واگذاری کار به معمار، اجزای حمام ها، ویژگی های کالبدی این اجزا، و زبان مشترک بانی و معمار به دست می آید.
زبان:
فارسی
صفحات:
81 تا 88
لینک کوتاه:
magiran.com/p1979989 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!