شبیه سازی زمین آماری شاخص کیفیت مغزه حفاری، با بررسی پیوستگی مکانی در لایه متراکم آبرفت کواترنری و سازند سخت معدن گهرزمین، جهت تعیین زون های تراوا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
آبخوان دربرگیرنده پیت معدن گهرزمین از دو بخش آبرفتی و سنگی تشکیل‏ شده است. لایه فوقانی از آبرفت‏های کواترنری و سازند سخت زیرین عمدتا از سنگ‏های دگرگونی مربوط به کمپلکس گل‏گهر ساخته شده است. در سازند سخت، به دلیل وضعیت تکتونیکی منطقه و درزها و شکاف‏ها و بازشدگی‏ها، آب‏های زیرزمینی به سمت پیت معدن تمرکز یافته اند. وجود این آب در پیت معدن، علاوه بر مزاحمتی که در عملیات استخراج ایجاد می‏کند، سبب ناپایداری دیواره‏های پیت و ایجاد هزینه‏های اضافی در عملیات انفجار می‏شود. بنابراین، ضروری است محل زون‏های تراوا با استفاده از روش‏های زمین‏آمار شناسایی شوند و در طراحی آینده سیستم زهکشی پیت معدن مدنظر قرار گیرند. در این پژوهش روش‏ شبیه‏سازی زمین‏آماری گاوسی متوالی جهت نیل به این هدف به کار رفت. تعداد 87 گمانه اکتشافی در لایه متراکم آبرفت کواترنری و سازند سخت موجود است که داده‏های شاخص کیفیت مغزه حفاری (RQD) از آن‏ها برداشت ‏شد. در این مطالعه تحلیل اکتشافی مکانی‏ داده‏ها، شامل بررسی آمار مقدماتی و نقشه موقعیت مکانی و نمودار فراوانی و تغییرنما روی ‏داده‏های متغیر RQD، انجام ‏شد. بررسی آمار مقدماتی نشان داد این متغیر از توزیع نرمال تبعیت نمی‏کند. اعمال وزن دکلاسترینگ تاثیر چندانی بر توزیع آماری داده‏ها نداشت. بنابراین، داده‏ها با یک تبدیل گاوسی به مقادیر نرمال تبدیل شدند و تغییرنمای بدون جهت و جهت‏دار مقادیر نرمال متغیر مذکور ترسیم شد. سه جهت Azimuth 0-Dip 0، Azimuth 90- Dip 0، و Dip 90 بهترین پیوستگی مکانی را نشان دادند. این سه جهت با یک دیگر تلفیق ‏شدند و یک مدل واحد به آن‏ها برازش یافت. بررسی تغییرنمای سه‏بعدی نشان داد بیشترین پیوستگی مکانی در جهت شرقی غربی نسبت به دو جهت دیگر وجود دارد. در نهایت شبیه‏سازی‏ گاوسی متوالی متغیر RQD با استفاده از تغییرنمای سه‏بعدی مقادیر نرمال صورت گرفت و نقشه عدم قطعیت شبیه‏سازی‏ها رسم شد. نتایج نشان داد قسمت‏های جنوب شرقی، جنوب غرب، و غرب پیت بیشترین احتمال وجود زون‏های تراوا را دارند.
زبان:
فارسی
صفحات:
163 تا 177
لینک کوتاه:
magiran.com/p2001413 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!