ارائه مدلی جهت ارتقاء کیفیت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی (مطالعه ی موردی: استان گیلان)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف
هدف پژوهش حاضر طراحی و ارائه ی یک مدل جامع به عنوان منشور راهنما جهت ارتقاء کیفیت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی استان گیلان می باشد؛ لذا در پژوهش حاضر ابتدا به وسیله ی ادبیات و پیشینه ی پژوهش اقدام به شناسایی فاکتورهای تاثیرگذار بر کیفیت آموزش عالی شد و سپس به وسیله ی روش دلفی 12 عامل نهایی گردید و در مرحله ی بعد این فاکتورها به وسیله ی روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA) اعتبارسنجی و اولویت بندی شدند. سرآخر نیز مدل نهایی ارتقاع کیفیت دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی و غیردولتی استان گیلان طراحی و ارئه گردید.
مواد و روش
جامعه آماری پژوهش شامل 2697 نفر از اعضای هیات علمی رسمی، کارکنان و دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی استان گیلان می باشد و از این افراد تعداد 347 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که براساس فرمول کوکران محاسبه شده است؛ روش پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی و از نوع اکتشافی-علی و از لحاظ هدف کاربردی است. همان طور که بیان گردید، ابعاد کیفیت آموزش عالی در این پژوهش شامل 12 مولفه می باشد. برای تایید روایی عاملی اکتشافی از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد که در نتیجه ی آن همه ی ابعاد مورد تایید قرار گرفتند. در پژوهش حاضر یک پرسشنامه ی محقق ساخته ی 123 گویه ای بین نمونه تحقیق توزیع گردید و پس از تکمیل با استفاده از آزمون K-S، t-testتک نمونه ای، مدلیابی معادلات ساختاری (SEM) و به طور مشخیص تحلیل عاملی تاییدی (CFA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ بدین منظور از نرم افزارهای تخصصی SPSS 22 و LISREL8.8 استفاده شد.
بحث و نتیجه گیری
نتایج ناشی از توزیع پرسشنامه بین نمونه ی پژوهش و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار SPSS 25 و LISREL 8.8 نشان داد که اولویت فاکتورهای تاثیرگذار بر کیفیت آموزش دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی استان گیلان براساس بارهای عاملی به ترتیب به این شرح است: 1- بعد زیرساخت های فیزیکی و فن آوری اطلاعات و ارتباطات 67/0(= λ، 2- بعد خدمات) 64/0 (= λ، 3- بعد پژوهش) 0/60 = λ)، 4- بعد مالی (0/58 = λ)، 5- بعد دانشجویان (0/57 = λ)، 6- بعد فرایند پذیرش (0/52 = λ)، 7- یعد آموزش و برنامه ریزی درسی (0/48(= λ، 8- بعد کارکنان) 0/45(= λ ، 9- بعد چشم انداز، رسالت و اهداف) 0/44(= λ، 10- بعد ارزش های کلیدی دانشگاه (فرهنگ دانشگاهی)) 0/43(= λ، 11- بعد مدیریت و رهبری (0/40 = λ) و 12- بعد هیئت علمی (0/20 = λ)؛ با توجه به نتایج پژوهش مشخص می شود که هر یک از 12 عامل فوق با توجه به آماره ی t تاثیرشان بر کیفیت آموزش عالی محرز و مسلم است زیرا همه ی مقادیر آماره ی t بالاتر از مقدار 96/1 ± هستند؛ اما چیزی که باید به آن توجه کرد و بسیار مهم است این است که انجام سرمایه گذاری همزمان بر روی همه ی عوامل فوق با توجه به محدودیت و کمبود منابع غیرممکن است؛ بنابراین باید اولویت متغیرها براساس بار عاملی نگاه کرد. اما با نگاهی دقیق تر به فاکتورهای فوق و با تمرکز بر بارهای عاملی می توان دریافت که 4 عامل اول یعنی بعد زیرساخت های فیزیکی، خدمات، پژوهش و مالی به ترتیب دارای بالاترین بار عاملی هستند و اختلاف بار عاملی این 4 فاکتور با بقیه فاکتورها بسیار زیاد است؛ بنابراین به روسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی استان گیلان توصیه می شود، برای دستیابی به کیفیت ابتدا روی این 4 عامل سرمایه گذاری نمایند.
زبان:
فارسی
صفحات:
13 تا 46
لینک کوتاه:
magiran.com/p2013563 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!