خواص آنتی اکسیدانی و اثر ضدمیکروبی عصاره ریشه گیاه کهورک بر باکتری های بیماری زای غذایی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
گیاهان منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. ترکیب و ساختار گروه های عاملی اسانس ها و عصاره ها نقش مهمی در فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی آن ها ایفا می کنند. گیاه جغجغه یا کهورک (Prosopis farcta) از خانواده Leguminosea و زیر خانواده Mimosoideae است و بومی نواحی خشک و نیمه خشک آسیا، آفریقا و آمریکاست. در این پژوهش با استفاده از روش  سوکسوله و حلال اتانول 70 درصد، عصاره ریشه گیاه کهورک تهیه و درصد بازده عصاره 1/85 درصد به دست آمد. فنل کل و ترکیبات فلاونوئیدی به ترتیب برابر با  0/17 ± 178/14میلی گرم هم ارز اسید گالیک در گرم و  0/77 ± 94/33میلی گرم هم ارز کوئرستین در گرم محاسبه شد. ترکیبات فنلی 11/98درصد از کل ترکیبات شیمیایی عصاره را تشکیل داده بودند. مقدار 50IC برای عصاره اتانولی ریشه گیاه کهورک برابر 2/45 میکروگرم بر میلی لیتر و آنتی اکسیدان سنتزی BHT (نمونه کنترل) 1/98 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. در سیستم بتاکاروتن-لینولئیک اسید، میانگین درصد فعالیت آنتی اکسیدانی 39/25را برای عصاره ریشه کهورک و 13/57 درصد برای BHT تعیین شد. در بین غلظت های 250، 500 و ppm 1000، غلظت ppm 1000 عصاره بهترین اثر آنتی اکسیدانی را در روغن سویا طی 12 روز نگه داری در دمای 50 درجه سلسیوس داشت. استافیلوکوکوس اورئوس با MIC برابر 200 میکروگرم بر میلی لیتر و MBC برابر 350 میکروگرم بر میلی لیتر، نسبت به دو باکتری گرم منفی سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیا کولای در برابر عصاره حساسیت بیشتری نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره اتانولی-آبی ریشه کهورک از فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی مناسبی برخوردار است.
زبان:
فارسی
صفحات:
47 تا 59
لینک کوتاه:
magiran.com/p2020283 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!