بررسی جامعه شناختی نقش دین در انقلاب های عربی 2011 (مطالعات موردی؛ مصر، لیبی)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

انقلاب ها در بسترهای متفاوت اجتماعی شکل می گیرند و عوامل متعددی در آن نقش دارند. دین به عنوان یک عامل اجتماعی در وقوع انقلابها نقش مهمی ایفا می کند، به گونه ای که ادبیات سیاسی مربوط به تئوری پردازی انقلاب ها را گسترش داده است.از نیمه دوم قرن بیست تاکنون جهان اسلام متشکل از کشورهای عربی، شاهد بروز جنبش ها و تمایلات اسلام گرایانه است که به صورت دومینویی اکثر کشورهای اسلامی را فرا گرفته است. یکی از موضوعات و مسائل چالشی مرتبط با انقلاب های عربی که مورد توجه محققین بوده است، نقش دین و جریان های دینی در این انقلاب ها می باشد. سوال اصلی این تحقیق این می باشد که نقش دین در روند شکل گیری انقلاب های 2011 عربی چگونه بوده است و در مقایسه با سایر جریان های غیر دینی چه نقشی در تحولات جهان عرب داشته است؟ لذا در جستار حاضر، برای بررسی نقش دین در انقلاب های عربی (مطالعه موردی؛ مصر و لیبی) جایگاه آن در قالب یک دستگاه مفهومی متشکل از؛ ایدئولوژی، رهبری و سازمان دهی را مورد بررسی قرار می دهیم. بر اساس یافته های این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که به علت بستر خاص اجتماعی- فرهنگی جوامع عربی حضور دین و اسلامگراها با مشی دموکراتیک را نمی توان در وقوع انقلاب های عربی انکار کرد و می توان به جرات گفت که دین به عنوان یک عامل حداقل ثانوی در کنار سایر جریان های غیردینی نقش مهمی داشته است. در واقع این نشانه ها سیاست "ما بعد اسلام گرایی" را در خود دارند. سیاستی که در پی تلفیق آزادی با مذهب است و می کوشد یک دولت دموکراتیک را با جامعه ای مذهبی توامان کند و زمینه های افراطی گرایی را از بین ببرند؛ که این امر ریشه در تحولات و صبغه دموکراسی خواهی و تغییرات مدرن جوامع عربی دارد.

زبان:
فارسی
صفحات:
235 تا 268
لینک کوتاه:
magiran.com/p2034276 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!