صفات فیزیکوشیمیائی و رابطه آنها با ویژگی های ارگانولپتیک میوه ژنوتیپ های به (Cydonia oblonga Mill.) جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
به دلایل متعدد نظیر سفتی بافت و گسی نسبتا زیاد بافت، میوه ارقام تجاری درخت به خصوصا رقم به اصفهان کمتر به صورت تازه خوری مصرف می شود، گرچه ژنوتیپ های متعددی نیز که اخیرا شناسائی و جمع آوری شده اند دارای خاصیت تازه خوری می باشند. در این پژوهش، ویژگی های ارگانولپتیک میوه 30 رقم و ژنوتیپ به بومی جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران و رابطه آنها با صفات فیزیکوشیمیائی میوه مطالعه شد. ویژگی های ارگانولپتیک شامل عطر میوه، آبداری و سفتی بافت حسی، میزان گسی، طعم میوه و خصوصیات فیزیکوشیمیائی شامل سفتی بافت فیزیکی، pH، TSS و TA در عصاره میوه بود. برای صفات فیزیکوشیمیائی میوه، میانگین سفتی بافت 6/12 کیلوگرم بر سانتی مترمربع، TSS برابر 2/16 درجه بریکس و TA برابر 8/9 اکی والان گرم بر میلی گرم اسید قابل تیتر مشاهده شد. ژنوتیپ های به با منشاء منطقه کاشان، بویژه ژنوتیپ KVD4، با میانگین سفتی بافت 3/15 کیلوگرم بر سانتی مترمربع دارای سفت ترین بافت میوه بودند، درحالی که ژنوتیپ های به گیلان میوه های نرم داشتند. میزان TSS ژنوتیپ ها بین 14 تا 19 درجه بریکس متغیر بود، ولی ژنوتیپ های منطقه گیلان دارایTSS پائین بودند. دو ژنوتیپ PH2 و SVS2 بالاترین میزان TSS را داشتند که یکی از دلائل طعم مطلوب دو ژنوتیپ فوق در ارزیابی های ارگانولپتیک بود. ارزیابی های ارگانولپتیک بیانگر وجود بالاترین ارزش این صفات در ژنوتیپ های دشت اصفهان بود. بالاترین میزان بازارپسندی در ژنوتیپ حساس به آتشک KM1 و NB4 و بعد از آنها در رقم اصفهان دیده شد. پائین ترین ارزش حسی صفت مزه میوه در ژنوتیپ های به استان گیلان و به ویژه ژنوتیپ AS2 مشاهده شد. سفتی بافت میوه در ارزیابی حسی و فیزیکی در اغلب ژنوتیپ ها منطبق بودند. ارزیابی همبستگی صفات نشان داد که امتیاز دریافتی توسط هر رقم با کلیه ویژگی های ارگانولپتیک، بجز میزان گسی، همبستگی مثبت و معنی دار داشت. در یک جمع بندی، ژنوتیپ های به استان اصفهان به عنوان اصلی ترین ذخایر ژنتیکی گونه به برای گزینش و اصلاح ارقام جدید، از نظر عادت باردهی و خصوصیات مطلوب درخت بر اساس نتایج تحقیقات قبلی این تحقیق از نظر کیفیت میوه قابل استفاده می باشند.
زبان:
فارسی
صفحات:
25 تا 46
لینک کوتاه:
magiran.com/p2038298 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!