بررسی میزان آلودگی آفلاتوکسین در خوراک مصرفی و شیر تولیدی و شناسایی مولکولی سویه قارچی آن در برخی از گاوداری های استان آذربایجان شرقی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه مطالعاتی

 آفلاتوکسین ها گروهی از مایکوتوکسین های تحت عنوان متابولیت های ثانویه سمی هستند که باعث آلودگی خوراک می شوند.

هدف

پژوهش حاضر به منظور شناسایی میزان آلودگی آفلاتوکسین M1</sub> شیر، آفلاتوکسین B1</sub> خوراک و متعاقبا جداسازی و شناسایی مولکولی گونه قارچی آسپرژیلوس فلاووس طراحی گردید.

روش کار

 بدین منظور از 10 گاوداری سطح استان آذربایجان شرقی به طور تصادفی نمونه های خوراک و شیر در ماه های اسفند و فرودین جمع آوری گردید و متعاقبا تعیین میزان آفلاتوکسین ها، به روش الایزا انجام گرفت. همچنین جداسازی و شناسایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس نمونه هایی با حداکثر آلودگی (2 نمونه) و سویه های خالص آسپرژیلوس فلاووس با استفاده از محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار، پرایمر اختصاصی و واکنش PCR انجام پذیرفت. یافته های به دست آمده از آنالیز آفلاتوکسین M1</sub> و B1</sub> توسط آزمون آماری T و با نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و اعداد به دست آمده با اعداد استاندارد جهانی و ملی مقایسه شد.

نتایج

نتایج به دست آمده نشان داد که تمامی نمونه های شیر و خوراک آلوده به آفلاتوکسین بودند ولی میزان آلودگی نمونه های شیر کمتر از مقادیر مجاز استاندارد ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا (به ترتیب 1/0، 5/0 و 05/0 میکروگرم در کیلوگرم) بود و از بین 10 نمونه تنها دو نمونه خوراکی میزان آلودگی آفلاتوکسین B1</sub> بالاتر از حد مجاز استانداردهای ایران و اتحادیه اروپا (5 میکروگرم در کیلوگرم) بود. محدوده آلودگی نمونه های شیر و خوراک به ترتیب در دامنه های 021/0 الی 05/0 و 1/1 الی 9/6 میکروگرم در کیلوگرم مشاهده شد. از لحاظ آماری نیز آلودگی آفلاتوکسین M1</sub> و B1</sub> سطح منطقه از استانداردهای ملی و بین المللی پایینتر بود. تفاوت معنی داری بین میانگین وجود داشت و به طور معنی داری میانگین آلودگی ها پایین تر از این استانداردها بود (به ترتیب 0001/0>p و 01/0>p برای شیر و خوراک). بر اساس نتایج به دست آمده در خصوص شناسایی گونه قارچی نیز با توجه به عدم تشکیل باند در محدوه bp413، می توان نتیجه گرفت که گونه غالب و عامل اصلی آلودگی خوراک های نمونه برداری شده، گونه فلاووس نبوده است.

نتیجه گیری نهایی

تفاوت معنی داری بین میانگین آلودگی آفلاتوکسین M1 و B1 سطح منطقه با استانداردهای ملی و بین المللی وجود داشت و میانگین آلودگی ها پایین تر از این استانداردهای مزبور بود.

زبان:
فارسی
صفحات:
43 تا 55
لینک کوتاه:
magiran.com/p2041962 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!