ماهیت زبان و محدودیتهای آن در نظریه مولوی

چکیده:

بیان رابطه شعورمندانه آدمی با هستی با تمام گستره آن، تنها از طریق «زبان» امکان پذیر است و در فقدان زبان، هستی به هیات توده ای بی معنا درمی آید. به دلیل اهمیت وافر زبان، از دیرباز و در همه نحله های فکری و فلسفی، این توانش ویژه آدمی در مرکز توجه فلاسفه قرار گرفته است و حتی کسانی که علی الظاهر آن را به طور مشخص در زمره مسائل خود قرار نداده اند، از اینکه به صورت تلویحی به ماهیت و کارکرد زبان بپردازند، چاره ای نداشته اند. در بین اندیشمندان ایرانی، مولانا جلال الدین محمد بلخی اگر چه فیلسوف زبان نیست، اما در بیان اندیشه های فربه و تجارب شهودی منحصر به فرد خود به ناچار با زبان، امکانات و محدودیت های آن درگیر می شود و در لابه لای مباحث عرفانی- کلامی خود نظریه های تلویحی زبانی مهمی مطرح می کند که قابل مقایسه با نظریه های اندیشمندان معاصر در حوزه فلسفه زبان است. در فرهنگ اسلامی، مولوی از حیث نگرش فلسفی به زبان چهره ای شاخص و منحصر به فرد است و در بین شاعران عارف و غیرعارف نیز یکه و بی همتاست. اندیشه های زبانی مولانا، بدیع، غیرمنتظره و شگفت می نمایند و ریشه های آنها معلوم نیست. زیرا در هیچ یک از منابع عرفانی، کلامی و ادبی که معمولا به عنوان مآخذ و منابع فکری مولانا به حساب می آیند، چنین اندیشه هایی مطرح نشده است. تا زمانی که احتمال اخذ این اندیشه ها از منابع یونانی - رومی از طریق استادان وی در شامات اثبات نشده باشد، باید همه آنها را محصول دریافت های شخصی مولانا بدانیم. مولانا، ضمن اینکه به دو عالم پیشازبانی (جهان امر واقع) و عالم زبانی (نظم نمادین) قائل است، بر نابسندگی زبان در تبیین جهان امر واقع پیش از اندیشمندان غربی پی می برد و ضمن اینکه اقتدار و تسلط زبان را بر آدمی می پذیرد و مانند هایدگر خروج از زبان را ناممکن می داند، در عالم کشف و شهود و فرورفتن در عالم ناخودآگاه از اقتدار زبان می گریزد و در این عالم، امکان «بیان بی زبان» را تجربه می کند.

زبان:
فارسی
صفحات:
61 تا 86
لینک کوتاه:
magiran.com/p2042046 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!