تاثیر کودهای زیستی بر بهبود رشد و عملکرد نخود (Cicer arientinum L.) با روش های مختلف کنترل علف های هرز

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

بهبود عملکرد نخود با کود های زیستی و کنترل علف های هرز، علاوه بر کاهش خلا عملکرد می تواند در تولید پایدار این محصول موثر باشد. در این راستا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی مورد بررسی شامل کاربرد کودهای زیستی در شش سطح (باکتری های حل کننده فسفات (Bacillus sp؛ وPseudomonas sp.)، باکتری های حل کننده پتاسیم (Thiobacillus sp.) و قارچ اندوفیت شبه میکوریزا (Piriformospora indica)، ترکیب باکتری های حل کننده فسفات و پتاسیم، ترکیب باکتری های حل کننده فسفات، پتاسیم و قارچ اندوفیت میکوریزا و شاهد) و کنترل علف های هرز در سه سطح (کنترل علف های هرز با مخلوط علف کش های پیردیت و کلتودیم، دو و سه بار وجین) بودند. بر اساس نتایج آزمایش فاصله اولین ساقه فرعی از سطح خاک تحت تاثیر  متقابل کودهای زیستی و کنترل علف های هرز قرار نگرفت؛ اما فاصله اولین غلاف از سطح خاک با کاربرد کودهای زیستی افزایش و در تیمار باکتری حل کننده فسفات و دو بار وجین علف های هرز بیشترین فاصله از سطح خاک مشاهده شد. بیشترین تعداد ساقه اصلی در بوته در تیمار کود زیستی حل کننده فسفات و دو بار وجین علف های هرز و بیشترین تعداد  ساقه فرعی در بوته در تیمار باکتری حل کننده پتاسیم همراه با باکتری حل کننده فسفات و کنترل علف های هرز با استفاده از مخلوط علف کش های پیردیت و کلتودیم به دست آمد. مصرف هم زمان باکتری های حل کننده پتاسیم همراه با باکتری های حل کننده فسفات موجب افزایش 30 درصدی تعداد غلاف در بوته نسبت به تیمار عدم مصرف کودهای زیستی گردید. بین تیمارهای کنترل علف های هرز ازنظر تعداد غلاف در بوته تفاوت معنی داری مشاهده نشد. کاربرد هم زمان باکتری های حل کننده پتاسیم و فسفات و تیمار کاربرد هم زمان باکتری های حل کننده پتاسیم و فسفات به همراه قارچ اندوفیت میکوریزا موجب تولید بیشترین عملکرد زیست توده و عملکرد دانه گردید. کاربرد مخلوط علف کش های پیردیت و کلتودیم در مقایسه با دو و سه بار وجین دستی علف های هرز به ترتیب موجب کاهش 29 و 24 درصدی عملکرد دانه گردید. بیشترین میزان غلظت فسفر در اندام های هوایی در تیمار استفاده از قارچ اندوفیت میکوریزا و کنترل شیمیایی علف های هرز و بیشترین غلظت پتاسیم در تیمار استفاده توام باکتری های حل کننده پتاسیم و فسفات به همراه قارچ اندوفیت میکوریزا به دست آمد. به طورکلی کودهای زیستی تاثیر مثبتی بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود داشتند اما کاربرد مخلوط علف کش های پیردیت و کلتودیم، تاثیر منفی بر عملکرد دانه نخود گذاشت.

زبان:
فارسی
صفحات:
195 تا 210
لینک کوتاه:
magiran.com/p2058666 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!