پیش نویس نقشه راه فناوری های همگرا در دانشگاه های علوم پزشکی برای کسب مرجعیت علمی

نویسنده:
چکیده:
زمینه و هدف

فناوری های همگرا که حاصل گذار از مرز رشته ای و یکپارچه سازی ابزارها و روش های علمی در گستره ای از علوم سلامت، فیزیک، ریاضیات، علوم محاسبه ای، رشته های مهندسی است، نقش بی همتایی در رشد و توسعه پزشکی نوین و خلق رشته های جدید فراهم آورده اند. بی شک پیشگامی در فناوری های همگرا می تواند دانشگاه های علوم پزشکی کشور را در کسب مرجعیت علمی شتاب دهد.

روش کار

از چارچوب مشترک نقشه راه همگرایی پیشنهادی گروه راهبردی آلبرایت که شامل چهارگام است، برای تدوین نقشه راه فناوری های همگرا در دانشگاه های علوم پزشکی کشور استفاده شد. گام اول، تعریف و باز نمودن گستره فناوری های همگراست؛ در گام دوم، مسیر حرکت فناوری های همگرا براساس ساختار و عناصر ترسیم می شود؛ در گام سوم از مهم ترین فناوری هایی پرده برداری می شود که می توانند رقابت پذیری را در سطح بالا ابقاء کنند؛ در گام چهارم، برنامه عملیاتی و نظام سرمایه گذاری، ارائه می شود.

یافته ها

گستره های فناوری های همگرا در رهیافت هایی که پتانسیل زایش فناوری های همگرا را دارند شامل، فزونی فیزیکی (زیست پزشکی)، فزونی (تقویت) سیستم عصبی/مغزی، بیولوژی سینتتیک، هوش مصنوعی و رباتیک، هم کنشگاه ماشین انسان، پزشکی سیستمی (پزشکی شبکه ای)، بیولوژی سیستمی، پزشکی فرا دقیق و زیست حسگرها هستند. در طرح عملیاتی و راهبرد سرمایه گذاری تشکیل گروه های میان رشته ای، کمیته همگرایی، آزمایشگاه های میان رشته ای، مرکز دیده بانی فناوری های همگرا، ایجاد پلاتفورم (سکو) فناوری های همگرا، جایزه همگرایی، تدوین پروژه های کلان پیشاهنگ در زمینه همگرایی، آموزش همگرایی و تربیت نسل جوان پژوهشگر میان رشته ای و سرمایه گذاری بر پایه گستره های فناوری های همگرا، باید مورد توجه قرار گیرند.

نتیجه گیری

در تدوین نقشه راه فناوری برای دانشگاه های علوم پزشکی باید بر ماهیت سیستمی پزشکی و بیولوژی در گستره پژوهش های زیست پزشکی و یکپارچه سازی امیکس های (omics) دهگانه در پزشکی فرادقیق، تاکید ورزید و همچنین به برهم کنش انسان-ماشین، هوش مصنوعی و رباتیک و کاربرد فناوری های امیکس در علوم اعصاب نیز توجه ویژه نشان داد تا بتوان در مرز دانش برای کسب مرجعیت علمی به رقابت پرداخت.

زبان:
فارسی
صفحات:
65 تا 79
لینک کوتاه:
magiran.com/p2072018 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!