شیوع عوامل باکتریال ایجاد کننده مننژیت و فاکتورهای وابسته در بیماران بستری در بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف

مننژیت باکتریال هنوز به عنوان یکی از خطرناک ترین بیماری های عفونی قابل درمان شناخته می شود که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع با مرگ و میر زیادی همراه خواهد بود. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شیوع عوامل باکتریال ایجاد کننده مننژیت  و فاکتورهای وابسته در بیماران بستری در بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج بود.

روش بررسی

مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی می باشد، جامعه آماری 106  بیمار یک ماه تا 14 ساله مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد(ع) در سال 1397 بودند که بعد از شک بالینی به مننژیت مورد آنالیز مایع مغزی نخاعی قرار گرفتند. نمونه مایع مغزی نخانی بیمارانی با تعداد گلبول سفید بیشتر از 5 عدد به عنوان مننژیت باکتریال تشخیص داده و یک سی سی از آن در دمای 20 درجه سانتی گراد نگهداری شد. نمونه ها از نظر باکتری های مننگوکوک, هموفیلوس آنفلوآنزا استرپتوکوک پنومونیا و ژنوتایپ های این گونه با متد MULTIPLEX REAL TIME-PCR به روش Tag Man مورد بررسی قرار گرفتند. هم چنین اطلاعات دموگرافیک و بالینی و آزمایشگاهی بیماران جمع آوری و ثبت شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مربع کای تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

 از مجموع بیماران بررسی شده 33 درصد (35 نفر) دختر و 67 درصد (71 نفر) پسر بودند. بیشتر بیماران (9/50 درصد) بین یک ماه تا یک سال سن داشتند.34 درصد (36 مورد) از نمونه ها به روش مولکولی به عنوان مننژیت باکتریال تایید شدند که 25 نفر پنوموکوک و 11 نفر هم هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b بود. ژنوتایپ F19 بیشترین شیوع را در بین ژنوتایپ های پنوموکک داشت. هیچ مورد مثبتی برای مننگوکوک یافت نشد. فقط یک مورد کشت مایع مغزی نخاعی مثبت شد که آن هم استاف کواگولاز منفی بود. هم چنین فقط 8 مورد (6/89 درصد) کشت خون مثبت وجود داشت. شایع ترین علامت بالینی تب بود. بین گروهPCR  منفی و گروه های PCR  مثبت تفاوت آماری معنی دار استفراغ (01/0=p)، راش (03/0=p)، برودزینسکی (02/0=p) و بیماری زمینه ای (002/0=p) و پروتئین (009/0=p)CSF وجود داشت.

نتیجه گیری

با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، می توان چنین نتیجه گیری کرد که پنوموکوک و سپس هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b عوامل باکتریال اصلی ایجاد کننده مننژیت در کودکان مورد مطالعه هستند، در ضمن نتایج کشت CSF و کشت خون هم خوانی بسیار ضعیفی با نتایج حاصل از PCR  داشت.

زبان:
فارسی
صفحات:
853 تا 864
لینک کوتاه:
magiran.com/p2074813 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!