امپراتوران ساسانی پیشگامان جهانی سازی: جستاری در مورد انگاره های جهانی شدن در ایران باستان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

"جهانی شدن" یکی از تاثیرگذارترین اندیشه های فلسفی بر نهادهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی کشورها و ملل مختلف بر مبنای یک پارچه سازی جوامع بین المللی در عصر نوین است. بیشتر پژوهشگران، آغاز جهانی شدن را به بعد از عصر رنسانس نسبت می دهند، حال آنکه با اندکی تامل در اندیشه های فلسفی و مفاهیم اسطوره ای تمدن های باستان، می توان ریشه و خاستگاه این پدیده را، البته نه به معنای کاملا مدرن و امروزی، در آن ادوار جست وجو کرد. بدون تردید، امپراتوری ساسانیان، که 427 سال (651 - 224 م) در عرصه ی مبادلات سیاسی جهان نقش آفرینی کرده اند، را می توان یکی از بزرگ ترین و مقتدرترین حوزه های فرهنگی تمدنهای جهان باستان دانست که به طور مستقیم، متاثری از نظرها فیلسوفان زرتشتی اداره می شد. بنیانگذار این امپراتوری (اردشیر پاپکان: 241- 224 م) در پاسخ به این پرسش که چرا در مقابل ولی نعمت خود (اردوان پنجم- اشکانی) قیام کرده، می گوید: "تا جهان را یک خدایی کنم". اینک، این پرسش را می توان طرح کرد که آیا این امکان هست که تلاش اردشیر برای ایجاد جهانی تحت حاکمیت یک خدا - که با اقدامات عملی و تلاش های گسترده ای در تحقق این خواسته همراه بود- را نخستین گام در جهانی سازی به شمار آورد؟ فرض بر آن است که اندیشه ی جهانی شدن بالغ بر هزاروهشتصد سال قبل در تفکرات موبدان عالی رتبه، زرتشتی پرورش یافته و اردشیر اول ساسانی آن را اجرایی ساخته است. در پژوهش حاضر، تلاش بر آن است تا با اتکا به متون کهن و اسناد باستان شناسانه نخستین رگه های اندیشه ی جهانی شدن و اقدامات عملی شاهان ساسانی در تحقق این تفکر، بررسی شود بدین منظور، تعدادی از شواهد تاریخی و باستان شناسانه ی عصر ساسانیان را که نشان دهنده ی فرضیه ی پژوهش باشند، در چارچوب نظری اندیشه های جهانی شدن و جهان وطنی، به بحث کشیده خواهند شد. از اندیشه ی جهان وطنی، که ریشه در دوران باستان دارد، به منظور ارتباط دادن مفاهیم امروزی جهانی شدن با اندیشه های جهان باستان استفاده شده است. درنتیجه ی پژوهش حاضر روشن شد که اندیشه ی جهان وطنی و جهانی شدن، نزدیک به دوهزار سال قبل در ایران مطرح و توسط شاهان ساسانی اقداماتی عملی در تحقق آن نیز انجام شده است.

زبان:
فارسی
صفحات:
31 تا 55
لینک کوتاه:
magiran.com/p2120497 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!