شناسایی و اولویت بندی مخاطرات و تهدیدات، مبتنی بر الگوی ماتریس ریسک (مطالعه موردی: منطقه عسلویه)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

مهمترین گام در مدیریت یک بحران، شناخت درست، دقیق و عالمانه از مخاطرات و تهدیدات بالقوه ای است که احتمال رخ دادن آنها وجود دارد. به طور عقلانی توزیع منابع محدود، در میان انبوهی از مخاطرات و تهدیدات، نه مقدور است و نه ممکن؛ فلذا لازم است تا از طریق یک منطق و مدل عقلایی، اولا مخاطرات و تهدیدات هر منطقه شناسایی و سپس اولویت بندی شود تا سیستم مدیریت بحران، خود را برای مواجهه هوشمندانه با آنها آماده نماید. در این میان یکی از روش های مرسوم و تجربه شده، مدل ماتریس ریسک است که در منطق برنامه ریزی اقتضایی مورد استفاده قرار می گیرد. از سوی دیگر، از آنجاکه منطقه عسلویه از جمله مناطق بسیار مهم و راهبردی به شمار می رود و بروز هرگونه بحرانی در این منطقه، ممکن است خسارات غیرقابل جبرانی را به همراه داشته باشد، به همین دلیل لازم است تا مخاطرات و تهدیدات بالقوه منطقه شناسایی شوند. در این تحقیق سعی شده است تا با رویکرد مدیریت اقتضایی، مخاطرات و تهدیدات منطقه عسلویه شناسایی و اولویت بندی شود.

روش

روش بکارگرفته شده در این مقاله، ترکیبی از شیوه های کمی و کیفی است. در روش کیفی از طریق مصاحبه، عمده تهدیدات و مخاطرات بالقوه شناسایی شده و سپس با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، شدت اثرگذاری آن مخاطره یا تهدید، از همه مدیران ستادی شاغل در منطقه عسلویه مورد سوال قرار گرفته است که 31 نفر از آنان پاسخ داده اند. همچنین به منظور صحت سنجی، مجددا خروجی کار به تایید 2 نفر از مسیولان ارشد منطقه که در دسترس محققین قرار داشتند، رسید. در پایان نیز بر اساس مدل ماتریس ریسک، جایگاه و اهمیت هریک از تهدیدات احصاء شده در این ماتریس نشان داده شده است.

یافته ها

یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که از 21 مخاطره شناسایی شده، 4 مخاطره بمب گذاری، سونامی، حمله هوایی و انفجارات زنجیره ای در صورت رخداد، تاثیرگذاری شان در حد فاجعه خواهد بود؛ همچنین تنها مخاطره ای که در حد بحران تاثیرگذار خواهد بود، حملات ویروس های اینترنتی است. جمع بندی نظرات کارشناسان حاکی از آن است که 8 مخاطره در سطح شدید و بقیه در سطح تاثیرگذاری محدود برآورد شدند. نکته قابل توجه آنکه از نظر کارشناسان، هیچ مخاطره ای با سطح تاثیرگذاری جزیی شناسایی نشده است.

نتیجه گیری

نتیجه گیری نشان از آن دارد که انفجارات زنجیره ای و بمب گذاری ها، بیشترین میزان خرابی و خسارت را خواهند داشت. اگرچه نظرات کارشناسان بر این نکته تاکید دارد که احتمال بروز چنین رخدادهایی بالا نمی باشد. از سوی دیگر آلودگی هوا و نیز آتش سوزی های انسان ساخت، احتمال رخدادشان بالاست و شدت تاثیرگذاری شان زیاد است.

زبان:
فارسی
صفحات:
23 تا 37
لینک کوتاه:
magiran.com/p2123303 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!