لزوم توجه به محوطه های بذرگیری در برنامه توسعه جنگل

پیام:
چکیده:

بذرکاری و نهال کاری در عرصه های تخریب شده جنگلی و غیرجنگلی با هدف توسعه جنگل جزو برنامه های دایمی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در نواحی رویشی مختلف ایران است. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در استقرار، رشد، تولید زی توده و سازگاری جنگل کاری ها با پیامدهای غیر منتظره اقلیمی، کیفیت بذرهای مورد استفاده است. استفاده از بذرهای نامطلوب که سازگاری و تولید جنگل کاری ها را تحت الشعاع قرار می دهد از یک سو باعث هدررفت منابع شده و از سوی دیگر موجب فرسایش ژنتیکی و کاهش تاب آوری جنگل کاری ها در مقابل استرس های ناشی از خشکی، نوسان های شدید دما و طغیان آفات و امراض و در نهایت نابودی جنگل کاری ها می شود. به همین دلیل، تامین بذر از منابع مطمین یکی از اصلی ترین عامل موفقیت جنگل کاری ها محسوب می شود. به طور معمول، بذر را می توان از منابع مختلف از جمله تک درختان دارای بذر فراوان، محوطه های بذرگیری و یا باغ های بذر تامین کرد. تامین بذر از تک درختانی که توانمندی آنها در انتقال صفات برتر به نسل های بعد به اثبات نرسیده باشد، نه تنها استقرار و رشد نهال های مورد استفاده در جنگل کاری ها را تحت الشعاع قرار می دهد، بلکه باعث خالص سازی، تقویت خویشاوندی و آسیب پذیری شدید توده های جنگل کاری در مقابل استرس های محیطی می شود. از این رو، ضرورت دارد تا در برنامه های توسعه جنگل، ضمن توجه به تولید زی توده (چوب، برگ، علوفه، لاشریزه و غیره) به حفظ تنوع ژنتیکی نیز توجه شود. در بین منابع متعدد جمع آوری بذر، محوطه های بذرگیری از نظر توجه به جمع آوری بذر از پایه های درختی و درختچه ای متعدد، بیشتر از سایر منابع بذری می تواند به پایداری جنگل کاری ها در مقابله با استرس های محیطی در آینده کمک کند...

زبان:
فارسی
صفحات:
17 تا 21
لینک کوتاه:
magiran.com/p2133453 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!