ارزیابی توصیفی نگرش مردم در خصوص اصلاح کاربری اراضی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز چهل چای استان گلستان)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

اطلاع از نسبت کاربری های اراضی و نحوه تغییرات آن درگذر زمان یکی از مهم ترین موارد در برنامه ریزی و مدیریت اراضی است. با آگاهی از نسبت تغییرات کاربری ها درگذر زمان می توان نحوه تغییرات در آینده را پیش بینی نمود و اقداماتی پیشگیرانه انجام داد. رویکرد مشارکت مردمی برای اصلاح کاربری اراضی به منظور جلوگیری از بهره برداری غیر اصولی از اراضی، از مهم ترین ابزارهای کاربردی مدیریت بهینه منابع آب، خاک و گیاه می باشد. در این تحقیق به بررسی دیدگاه مردم در خصوص برنامه ریزی اصلاح کاربری اراضی حوزه آبخیز چهل چای در استان گلستان پرداخته شد.

مواد و روش ها

در این تحقیق با استفاده از پیمایش میدانی، پرسشنامه ای تهیه شد که روایی آن با کسب نظر اساتید و کارشناسان فن و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (87/0∝=) تایید گردید. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش شامل روستاییان ساکن حوزه آبخیز چهل چای است. مجموع جمعیت این حوزه آبخیز حدود 13.017 نفر است که از میان کل جامعه آماری تعداد 373 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تکنیک توصیفی در محیط نرم افزار SPSS استفاده گردید. در ابتدا عواملی که مانع اصلاح و بهینه سازی کاربری اراضی تحت مالکیت روستاییان و کشاورزان است شناسایی و امتیازدهی گردید. سپس عواملی که باعث افزایش پذیرش عملیات اصلاح و بهینه سازی کاربری اراضی زراعی توسط کشاورزان و روستاییان می شود، مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها

مهم ترین موانع اصلاح کاربری اراضی از نظر مردم، عدم تمکن مالی روستاییان، عدم حمایت بانک ها و نهاده های دولتی، عدم آگاهی کشاورزان و ارزش پایین اراضی کشاورزی ازنظر تولید در واحد سطح می باشند. همچنین، مهم ترین عوامل موثر بر افزایش پذیرش عملیات اصلاح کاربری اراضی شامل مشارکت دادن مردم در تدوین راه حل ها و برنامه ها، تضمین مالکیت اراضی تحت تصرف، ارایه مشوق های مالی و معنوی، دسترسی راحت کشاورزان به مهندسان و کارشناسان و برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی و ترویجی معرفی شدند. درنهایت با مقایسه پذیرش مردمی در مورد راهکارهای بهینه سازی کاربری اراضی نشان داده شد که روستاییان نسبت به گزینه کشت علوفه دایمی جهت بهینه سازی اراضی زراعی شیب دار و همچنین تبدیل اراضی زارعی شیب دار به باغات مثمر موافق هستند و در صورت اجرای عملیات و برنامه اصلاح کاربری اراضی روستاییان آمادگی کلی جهت اجرای برنامه های اصلاحی کاربری اراضی را دارند و در صورت تدوین برنامه بیش از سه چهارم اراضی خود را برای اجرای عملیات و برنامه ها قرار خواهند داد.

نتیجه گیری

طبق نتایج به دست آمده، مهم ترین اقدامی که قبل از اجرای برنامه های آبخیزداری در روستاها باید صورت گیرد افزایش آگاهی روستاییان ازاین گونه برنامه ها و دخالت دادن آن ها از مراحل اولیه اجرای برنامه است. درنتیجه پذیرش عمومی برنامه هایی که مردم در آن مشارکت دارند بیشتر است.

زبان:
فارسی
صفحات:
209 تا 221
لینک کوتاه:
magiran.com/p2135849 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!