تاب آوری در قالب یک تجربه: چه چیزی یک همسایگی را به خانه تبدل می کند؟ (بررسی تجربه زیسته یک اجتماع از محدوده تاریخی عودلاجان)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
در گذشته، تاب آوری بیشتر به اقدامات کالبدی پس از بحران های بزرگ محدود بود. اما امروزه باور بر این است که تاب آوری باید گام به گام و در مقیاس مکان های شهری ساخته شود تا در نهایت، در یک کل، به یک شهر تاب آور شکل دهد. اما بر اساس مطالعات پژوهشگر روی ادبیات نظری، ساخت یک مکان تاب آور الزامات ویژه خود را در سه سطح کالبدی، اجتماعی- فرهنگی و ذهنی دارد. در بین این الزامات، ذهنیت مردم از مکان زندگی شان از مهم ترین مصالح، برای شکل دهی به یک مکان تاب آور است. در واقع، این ذهنیت است که مکانی را که با مجموعه ای از چالش های کالبدی، فرهنگی و اجتماعی دست به گریبان است، تبدیل به خانه می کند. آن گونه که ادبیات نظری پیشنهاد می دهد حس تعلق و حس مکان، دو کیفیت ذهنی هستند که تاب آوری مکان را ارتقا می دهند. این پژوهش به دنبال آزمون این موارد در یکی از همسایگی های محدوده تاریخی عودلاجان است که با وجود چالش های اجتماعی و فرهنگی روزمره، عده ای از ساکنین قدیمی همچنان آن را خانه خود می دانند. از طریق بررسی ذهنیت این افراد و تحلیل تجربه زیسته آن ها از این همسایگی، روشن شد که عوامل ذهنی دیگری نیز به تاب آوری این اجتماعات یاری می رسانند. این پژوهش در تلاش برای پاسخ دادن به سوالی است که حول چگونگی مواجهه با بافت تاریخی عودلاجان شکل گرفته است و به نظر می رسد مدت هاست بی جواب مانده است؛ محدوده ای که به نظر می رسد با وجود تمام تلاش های طراحی، برنامه ریزی و مدیریت شهری، حدود سی سال است که در پشت سر گذاشتن بحران های هرروزه اش چندان موفق نبوده است. از این گذشته، بدنه ادبیات نظری داخلی نیز، کمتر به موضوع تاب آوری مکان و الزامات آن، پرداخته است و فراهم نمودن زمینه ای برای شروع پژوهش هایی با دغدغه هایی در باب این موضوع می تواند دارای اهمیت باشد
زبان:
فارسی
صفحات:
245 تا 256
لینک کوتاه:
magiran.com/p2136207 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!