اثر محلول پاشی برگی سالیسیلیک اسید بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه فیسالیس (Physalis peruviana L.) در شرایط تنش شوری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

شوری خاک از مهم ترین مشکلات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا می باشد. تنش شوری از طریق برهم زدن توازن عناصر موجود در خاک، موجب استقرار ضعیف گیاه می شود، که میزان این تاثیر بستگی به میزان حساسیت گیاه دارد. از طرف دیگر سالیسیلیک اسید، به عنوان یک تنظیم کننده رشد درونی، یک ترکیب موثر در سیستم دفاعی گیاهان محسوب می شود. فیسالیس (Physalis peruviana L.) متعلق به خانواده سولاناسه می باشد. پراکندگی جغرافیایی این گیاه بیش تر در مناطق گرمسیر آمریکای جنوبی و شرق آسیا بوده و در دامنه وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد می کند. این تحقیق با هدف بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه فیسالیس در شرایط تنش شوری انجام شد.

مواد و روش ها

این آزمایش در سال 1397 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی، با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش، شامل چهارسطح شوری (0 ، 35، 70 و 105میلی مولار کلرید سدیم) و چهار سطح سالیسیلیک اسید (0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار) بودند. نشاهای فیسالیس در گلدان حاوی خاک، کود دامی و ماسه به نسبت 2:1:1 کشت شدند. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه، برگ، ساقه و کل شاخساره، کلروفیل، آنتوسیانین، کارتنویید، پرولین، نشت یونی، مالون دی آلدهید و محتوای نسبی آب برگ بودند.

یافته ها

نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد، اثرات اصلی و اثرات متقابل تنش شوری و سالسیلیک اسید برای اکثر صفات اندازه گیری شده معنی دار شد. با افزایش غلظت کلریدسدیم، ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، میزان کلروفیل و کارتنویید، آنتوسیانین برگ، محتوای نسبی و سطح برگ، کاهش، و میزان مالون دی آلدهید، نشت الکترولیت و پرولین افزایش یافت و کاربرد سالیسیلیک اسید موجب کاهش اثرات منفی ناشی از تنش شوری شد، به طوری که غلظت 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید بیش ترین اثر را بر صفات مورد بررسی داشت، در بین تیمارها، بیش ترین میانگین برای اکثر صفات در تیمار شاهد (بدون تنش شوری) و غلظت 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهد شد. بیش ترین (09/79 درصد) و کم ترین (59/59 درصد) میزان محتوای نسبی به ترتیب در تیمار بدون تنش شوری (با کاربرد غلظت 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید) و تیمار شوری 105 میلی مولار کلریدسدیم (با غلظت صفر میلی مولار سالیسیلیک اسید) مشاهده شد. بیش ترین میزان مالون دی آلدهید در تیمار تنش شوری 105 میلی مولار، غلظت صفر میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد.

نتیجه گیری

نتایج به دست آمده از پژوهش، نشان داد که افزایش غلظت کلرید سدیم، سبب کاهش محتوای نسبی آب برگ، رنگدانه های فتوسنتزی، وزن تر و خشک گیاه و سایر صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی فیسالیس شد و کاربرد برگی سالیسیلیک اسید، موجب بهبود این صفات شد. به نظر می رسد گیاه فیسالیس، گیاهی حساس به شوری است و شوری بیش از 35 میلی مولار را تحمل نمی کند، اما کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 2 میلی مولار می تواند تا حدودی اثرات منفی ناشی از تنش شوری را کاهش دهد. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، گیاه فیسالیس برای کشت در مناطق دارای آب شور توصیه نمی شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
165 تا 178
لینک کوتاه:
magiran.com/p2143035 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!