سنجش تطبیقی مولفه های حس مکان در عناصر کالبدی مساجد سنتی و معاصر شیراز (موردپژوهی مسجد حاج علی، مسجد مشیرالملک، مسجدالرجا و مسجد دانشگاه)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
بیان مساله

حس مکان و احساس هویت و تعلق مکانی، از مهم ترین بحران های معماری معاصر است. با توجه به تحولات رخ داده در طراحی مساجد و نوآوری-های پیشنهادی در طرح کالبدی، عناصر و نشانه های این بنا، و نظر به جایگاه ویژه این کاربری در فرهنگ ایرانی – اسلامی، این پژوهش به دنبال کشف نقش عناصر کالبدی آشنای سنتی ساختار مسجد در ارتقای حس مکان و به دنبال آن، ایجاد حس دلبستگی و تعلق به مکان مسجد بوده است.

سوال تحقیق

 ساختار اساسی در تحقیق حاضر بر این دو سوال استوار بوده که مولفه های کالبدی تاثیرگذار در ارتقای حس مکان در مساجد معاصر و سنتی کدامند و تاثیرگذاری آن ها در هر یک از ساختارهای سنتی و معاصر در شهر شیراز به چه صورت است؟

اهداف تحقیق

مقاله حاضر بر مبنای بررسی نقش مولفه های کالبدی در خلق حس مکان و ارتقای سطوح آن، با هدف ارایه تصویری مطلوب از نتیجه تقابل تفکرات معاصر و سنتی در طراحی مساجد، نگاشته شده است. دستاورد این پژوهش می تواند در ارایه راهکار جدید طراحی و یا جایگزینی المان های سنتی با نشانه های جدید و موثر در تقویت حس مکان مسجد مورد استفاده قرار گیرد.

روش تحقیق

 این تحقیق از نوع کیفی - کمی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد که اطلاعات مورد نیاز در مرحله اول به صورت کتابخانه ای گردآوری شده و سپس معیارهای به دست آمده توسط پرسشنامه محقق ساخت در معرض ارزش گذاری توسط مخاطبین قرار داده شده اند. برای اثبات فرضیات تحقیق، از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی، میانگین، همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. مقادیر بالای 0.7 ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای تحقیق نشان داد نتایج، قابل استناد و معتبر هستند.

مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

نتایج این پژوهش نشان می دهد که مولفه های کالبدی در ساختار مسجد سنتی و معاصر سطوح مختلف حس مکان را تامین می کنند و تفاوت تنها در اولویت بندی آن هاست. ذکر این نکته ضروری است که با وجود اهمیت انکار ناشدنی عناصر نمادین و کالبدی، وجود این عناصر بدون فعالیت، سطوح بالاتر حس مکان که منجر به حفظ حیات یک مکان می شود را پاسخ نخواهد داد. از طرف دیگر حذف کلی این عناصر هویت ساز نیز، احساس تعلق و دلبستگی را تامین نخواهد کرد. بررسی ضرایب مسیر رگرسیونی به دست آمده، نشان می دهد که غیر از مناره و گنبد، همه مولفه های کالبدی در ساختار مساجد شیراز، دارای تاثیر مستقیم بر حس مکان می باشند. تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم این مولفه ها، در مجموع، در مساجد سنتی، بیشتر از مساجد معاصر می باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
40 تا 54
لینک کوتاه:
magiran.com/p2158150 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!