تاثیر کیتوزان و اسیدسالیسیلیک بر واکنش گیاه برنج علیه عامل پوسیدگی ریشه و طوقه Fusarium fujikuroi

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر پاسخ گیاه برنج در برابر قارچ Fusarium fujikuroi، عامل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقهانجام شد. به این منظور تاثیر غلظت‎های 200 و 400 پی‎پی‎ام کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر رشد میسلیومی بیمارگر ارزیابی گردید. همچنین صفات زراعی ومیزان فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در زمان های صفر، 24، 48، 96، 144 و 288 ساعت پس از مایه‎زنی با بیمارگر در رقم حساس طارم مطالعه شد. نتایج نشان داد غلظت 400 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان به ترتیب با 57/35 و 29/25 درصد، بیشترین بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ را نشان دادند. هر دو تیمار شدت علایم بیماری را به طور معنی‎داری نسبت به شاهد کاهش دادند. کمترین مقدار شدت بیماری (به‎ترتیب 8/37 و 7/41 درصد) در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان مشاهده شد. همچنین این دو تیمار، ارتفاع گیاه، طول و حجم ریشه را نسبت به شاهد به طور معنی‎داری (p <0.05) افزایش دادند. بیشترین مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز در دو تیمار 200پی‎پی‎ام اسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان  در زمان  96 ساعت پس از مایه‎زنی اندازه‎گیری شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، 48 ساعت پس از آلودگی در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400پی‎پی‎ام کیتوزان مشاهده گردید. براساس نتایج این تحقیق، دو ترکیب اسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان می‏توانند نقش موثری در القای مقاومت و کاهش شدت بیماری ناشی از این بیمارگر داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر پاسخ گیاه برنج در برابر قارچ Fusarium fujikuroi، عامل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقهانجام شد. به این منظور تاثیر غلظت‎های 200 و 400 پی‎پی‎ام کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر رشد میسلیومی بیمارگر ارزیابی گردید. همچنین صفات زراعی ومیزان فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در زمان های صفر، 24، 48، 96، 144 و 288 ساعت پس از مایه‎زنی با بیمارگر در رقم حساس طارم مطالعه شد. نتایج نشان داد غلظت 400 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان به ترتیب با 57/35 و 29/25 درصد، بیشترین بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ را نشان دادند. هر دو تیمار شدت علایم بیماری را به طور معنی‎داری نسبت به شاهد کاهش دادند. کمترین مقدار شدت بیماری (به‎ترتیب 8/37 و 7/41 درصد) در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان مشاهده شد. همچنین این دو تیمار، ارتفاع گیاه، طول و حجم ریشه را نسبت به شاهد به طور معنی‎داری (p <0.05) افزایش دادند. بیشترین مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز در دو تیمار 200پی‎پی‎ام اسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان  در زمان  96 ساعت پس از مایه‎زنی اندازه‎گیری شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، 48 ساعت پس از آلودگی در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400پی‎پی‎ام کیتوزان مشاهده گردید. براساس نتایج این تحقیق، دو ترکیب اسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان می‏توانند نقش موثری در القای مقاومت و کاهش شدت بیماری ناشی از این بیمارگر داشته باشند. 

زبان:
فارسی
صفحات:
29 تا 42
لینک کوتاه:
magiran.com/p2173862 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!