تاثیر باکتری های هتروتروف فاضلاب های شهری مشهد در حذف جیوه از لامپ های فلورسنت
امروزه لامپ های فلوروسنت رایج ترین منبع نوری جهان هستند. میزان جیوه موجود در این لامپ ها 115-72/0 میلی گرم به ازای هر لامپ بوده و با شکستن این لامپ ها، جیوه وارد محیط زیست شده و میزان سمیت آن، به شکل و راه ورود به بدن انسان بستگی دارد. جیوه در بدن تجمع یافته و باعث آسیب عصبی ، فلج و نابینایی می شود. یکی از بهترین روش ها برای کاهش جیوه، استفاده از میکروارگانیسم ها است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر باکتری های هتروتروف فاضلاب در حذف جیوه موجود در لامپ های فلوروسنت بود.
در این مطالعه از لامپ های فلوروسنت خارج از رده استفاده شد. ابتدا توسط دستگاه خردایش ، اجزای مختلف لامپ از هم جدا شدف و سپس جیوه آن ها با روش اسیدشویی از پودر فسفر لامپ جدا شد. باکتری های جدا شده از فاضلاب در معرض جیوه ی حاصل از اسیدشویی قرار گرفته و اثر این باکتری ها در کاهش جیوه مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج مطالعه نشان داد ، باکتری های هتروتروف قادر به کاهش جیوه به کمتر از 5 میکروگرم بر لیتر می باشند و 19 باکتری هتروتروف جداسازی شده از فاضلاب نسبت به غلظت های 5 و 10 میلی گرم کلرید جیوه مقاومت نشان داده و بالاترین میزان کاهش جیوه،24/92 درصد، مربوط به باکتری سودوموناس مارجینالیس و کمترین میزان کاهش ،47/62%، مربوط به سودوموناس سیمیا بود.
نتایح حاصل از این مطالعه نشان داد که باکتری های هتروتروف فاضلاب می توانند برای سم زدایی جیوه از لامپ های فلوروسنت خارج از رده به عنوان یک روش کارآمد، کم هزینه و سازگار با محیط زیست استفاده شود.
-
بررسی کیفیت هوای اتاق های عمل و بخش های بیمارستان پیوند اعضای منتصریه مشهد: شناسایی و تحلیل بیوآئروسل های باکتریایی
امیر بهلوری حجار، فاطمه محمدزاده، ، رویا پیروی*
فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، بهار 1403 -
تبیین عملکرد آموزشی اساتید دانشکده بهداشت مشهد از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی : یک مطالعه کیفی
سید سعید طباطبایی، حسین علی دادی، وحید قوامی، مریم سرخوش، مهرالسادات مهدی زاده، سمیه نصراللهی، هادی طهرانی*
نشریه افق توسعه آموزش پزشکی، بهار 1403