بررسی توانایی فضایی دانش آموزان دختر و پسر در پایه های دهم و یازدهم با توجه به عامل های تجسم فضایی، دوران ذهنی و جهت یابی فضایی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیشینه و اهداف

از آغاز  قرن حاضر تغییرات شگرفی در آموزش و پرورش و جامعه صورت گرفته است. از این تغییرات می توان به تغییر جامعه صنعتی به جامعه دانش بنیان، تغییر در فناوری اطلاعات و اطلاعات جدید در حوزه های مختلف علمی و تغییر در مشاغل اشاره کرد. در نتیجه آموزش و پرورش با توجه به سطح انتظارات جامعه و برون دادهای آن با کاستی های زیادی مواجه شده است. با توجه به تغییر اهداف نظام های آموزشی و تغییرات در ابعاد زندگی مردم، راهبرد معلم پژوهنده در سال های اخیر مورد توجه اغلب نظام های تربیت معلم قرار گرفته است و به همین دلیل موجب اصلاحاتی در برنامه های تربیت معلم شده است. برنامه درسی تربیت معلم متشکل از مولفه های اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی می باشد که یکی از مولفه های اصلی و مهم، اهداف برنامه درسی است. پژوهش حاضر به تبیین اهداف برنامه درسی مبتنی بر تربیت معلم پژوهنده در دانشگاه فرهنگیان پرداخته است. اهداف در سه حیطه دانش، توانش و نگرش مورد تبیین قرار گرفته است. با توجه به اهداف پژوهش، از روش پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی استفاده شده است، که از دو مرحله کیفی و کمی تشکیل شده است. در مرحله کیفی از روش پدیدارشناسی تفسیری تدوین ابزار جمع آوری اطلاعات بهره گرفته شده و در مرحله کمی روش توصیفی پیمایشی به کار رفته است.

روش ها

در بخش کیفی پژوهش، جامعه پژوهش متخصصان حوزه تربیت معلم می باشند، که از طریق نمونه گیری هدفمند موارد مطلوب نمونه انتخاب گردید و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. اشباع نظری از مصاحبه  با 15 نفر از صاحبنظران حاصل گردید.  در تحلیل متن مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای تفسیری استفاده شد. برای اعتباربخشی به داده ها از قابلیت اعتبار، انتقال پذیری، اعتماد و تایید بهره گرفته شد. در مرحله کمی، جامعه پژوهش اعضای هیات علمی واحدهای دانشگاه فرهنگیان می باشند که چهار استان به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برای انتخاب نمونه به کار رفته و از بین اعضای هیات علمی پردیس ها و مراکز استان ها با استفاده از فرمول کوکران 274 نفر انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه محقق ساخته استخراج شده از بخش کیفی پژوهش انجام گردید. داده ها از طریق آزمون Tتک نمونه و فریدمن تحلیل شد.

یافته ها

در این پژوهش اهداف برنامه درسی در ابعاد دانش، توانش و نگرش مورد تبیین قرار گرفت. نتایج نشان داد که حیطه دانش شامل بازتابی بودن، تفکر نقادانه، تخصص علمی و دانش پژوهش است. حیطه توانش دربرگیرنده توانایی پژوهشگری، نوشتن، خلاقیت، سیستمی عمل کردن و استقلال و خودکارآمدی؛ و حیطه نگرش مشتمل بر علاقه مندی به پژوهش و عدم تعصب و کلیشه ای عمل نکردن است. نتایج کمی تحقیق نیز نشان داد که مولفه های توجه و دقت نسبت به مسایل تعلیم و تربیت در حیطه دانش؛ توانایی خودارزیابی دانشجویان در حیطه توانش؛ و دوری از تعصب و تفکر سیاه و سفید در حیطه نگرش از بیشترین توجه در نزد اعضای هیات علمی برخوردارند. شواهد حاکی از فاصله اهداف دانشگاه فرهنگیان در سطح اجرایی در ابعاد دانش، توانش و نگرش می باشد.

نتیجه گیری

این تحقیق نشان داد اهداف برنامه درسی تربیت معلم در سطح اجرا نیازمند یک اصلاح کلی می باشد و توجه به همه حیطه های اهداف شامل دانش، توانش و نگرش از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز است به طور برابر به همه حیطه ها

زبان:
فارسی
صفحات:
379 تا 394
لینک کوتاه:
magiran.com/p2269268 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!