بسترها، زمینه ها و عوامل وقوع قتل های خانوادگی (یک مطالعه کیفی)
قتل های خانوادگی به سبب اینکه در نتیجه تنش و درگیری دو یا چند عضو خانواده به وجود می آید، ویران کننده این کانون می باشد. از منظر جرم شناسان، قتل های خانوادگی، علاوه بر تلف شدن قربانی، عوارض و عواقب سنگینی برجامعه، خانواده قربانی جرم و متهم می گذارد.
پژوهش حاضر به دنبال روایت های قتل های خانوادگی است.این مقاله با رویکرد کیفی و روش تحلیل روایت مضمونی برای کشف و استخراج مقولات و مطالعه بسترها، زمینه ها و عوامل وقوع قتل های خانوادگی پرداخته، جامعه مورد مطالعه قاتلین قتل های خانوادگی بود که دستگیر شده و به قتل اعتراف کرده اند، حجم نمونه تا حد اشباع نظری بود که با 16 نفر حاصل شد. روش نمونه گیری هدفمند و ابزار جمع آوری اطلاعات تحلیل فیلم های مصاحبه با قاتلین بود. روایی و پایایی مصاحبه ها از طریق کدگذاری توسط افراد دیگر و تطبیق آن با کدگذاری محقق به اثبات رسید.
یافته ها:
پژوهش نشان داد که مقوله های عمده ای ازجمله مصرف انواع موادمخدر به خصوص موادمخدر توهم زا، عدم پایبندی به ارزش های اخلاقی، مشکلات و آسیب های دوران کودکی، عدم وفاداری به تعهدات زندگی زناشویی، برخوردهای زننده و خشونت آمیز در خانواده، منجر به پیامدهای این مسئله یعنی قتل یکی اعضاء خانواده شده است.
قاتلین این دسته از قتل ها، فاقد برخی مهارت های فردی - اجتماعی بوده و به سبب سرکوب عواطف و هیجانات دوران کودکی ازنوعی حس انتقام جویی برخوردار بودند. وقتی فضای خانواده مناسب نباشد امکان واکنش های اعضای خانواده و بروز خشونت نسبت به یکدیگر از جمله قتل یکی از اعضای خانواده بوجود می اید.
-
نقش مساجد در جذب نوجوانان به مشارکت در مسجد و تربیت دینی آنان
*
پژوهشنامه فرهنگی و اجتماعی کودک و نوجوان، پاییز 1403 -
عوامل موثر بر منزلت اجتماعی ادراک شده مددکاران اجتماعی (مورد مطالعه مددکاران شاغل در شهرداری تهران)
*
مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده، پاییز و زمستان 1403