اولویت بندی پتانسیل سیل خیزی در حوضه های آبخیز فاقد آمار با کاربرد روش AHP-VIKOR (مطالعه موردی: حوضه آبخیز حاجی بختیار، استان ایلام)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

هدف از این پژوهش، اولویت بندی پتانسیل سیل خیزی زیرحوضه ها به روش تصمیم گیری چند شاخصه ی AHP-VIKOR در حوضه آبخیز حاجی بختیار در استان ایلام است که با وجود بروز سیل های مکرر، فاقد هرگونه ایستگاه هواشناسی و هیدرومتری است. در این مطالعه ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی و نظرات خبرگان، شاخص های موثر بر پتانسیل سیل خیزی استخراج، سپس به روش مقایسه ی زوجی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، وزن دهی و اولویت بندی شد. نتایج حاصل از اوزان نهایی شاخص ها نشان داد که شاخص مساحت با وزن 440/0، بیشترین تاثیر و شاخص شیب متوسط با وزن 096/0، کمترین تاثیر را در سیل خیزی دارد. در مرحله ی بعد به منظور اولویت بندی زیرحوضه ها به روش ویکور، حوضه آبخیز حاجی بختیار به 19 زیرحوضه تقسیم شد که 4 زیرحوضه به دلیل مستقل نبودن در این روش لحاظ نشد. سپس بر اساس شاخص ویکور، نقشه ی اولویت بندی زیرحوضه ها مبتنی بر شاخص های مساحت، شیب متوسط، شماره منحنی و شدت بارش در دو دوره بازگشت 25 و 50 ساله تهیه شد. نتایج این اولویت بندی نشان داد که در هر دو دوره ی بازگشت، زیر حوضه ی H12-2 با داشتن بزرگ ترین شاخص ویکور (994/0)، سیل خیزترین زیرحوضه و زیرحوضه ی H9 با داشتن کوچک ترین شاخص ویکور (032/0)، مطلوب ترین زیرحوضه بود و کمترین میزان سیل خیزی را داشت. در نهایت، زیرحوضه ها بر اساس شاخص ویکور در 4 طبقه ی سیل خیزی و در دو دوره بازگشت دسته بندی شد؛ به طوری که 31 درصد از مساحت منطقه در پتانسیل سیل خیزی متوسط، 53 درصد در پتانسیل سیل خیزی زیاد و 16 درصد در پتانسیل سیل خیزی خیلی زیاد واقع شده است. بنابراین، نتایج حاکی از حضور طبقات مختلف پتانسیل سیل خیزی در حوضه آبخیز مورد مطالعه است که به اقدامات مختلف سازه ای، بیولوژیکی و مدیریتی در این حوضه نیازمند می باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
66 تا 92
لینک کوتاه:
magiran.com/p2299573 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!